Knowhow: Leidingmarkering

Hoe breng ik mijn leidingmerker het best aan?

Hieronder vindt u gedetailleerde handleidingen voor het aanbrengen van zowel zelfklevende, als niet-zelfklevende leidingmerkers.

 Zelfklevende leidingmerkers

 Niet-zelfklevende leidingmerkers

► Zelfklevende merkers :

1. Zorg voor een droge, stof-en vetvrije leiding. 

Kies de juiste ontvetter. Let hierbij op ontvlambaarheid van het product, lees de gebruiksvoorschriften goed na, gebruik de nodige persoonlijke beschermingsmiddelen.Er zijn heel wat milieuvriendelijke industriële ontvetters op de markt. Let op de droogtijd, het materiaal moet goed droog zijn alvorens de merker aan te brengen. Vermijd condensvorming op uw leiding. Een kleine condensvorming op uw leiding, vaak bijna onzichtbaar, kan zorgen voor een niet optimale kleefkracht van uw merker.


2. Zorg voor de juiste temperatuur.

Wij adviseren een minimum temperatuur van 5°C, zowel voor de omgeving als voor de leiding. Zorg er ook voor dat het temperatuurverschil tussen omgeving, klever en materiaal niet te groot is, maximaal 5°C. Net hierdoor kan condensvorming ontstaan, zeker bij lagere temperatuur. Een materiaalthermometer kan hier best handig zijn.

3. Vermijd indien mogelijk contact met de lijmlaag.

Hou de lijmlaag zuiver en vermijd contact met uw handen. Op die manier bereikt u optimale kleefkracht.

4. Druk de merker goed aan.

Dit doet u het best geleidelijk en het best van de ene zijde naar de andere (links naar rechts of rechts naar links) en beweegt u van boven naar onder of van onder naar boven. Op die manier voorkomt u luchtbellen tussen de merker en de ondergrond. U kunt hier handig gebruik maken van een spatel of een afroller. Wij kunnen u hierin verder helpen.

5. Laat de merker minimaal 48 uur rusten.

Na 48 uur is de lijm volledig uitgehard en mag de merker gerust belast worden.


► Niet-zelfklevende merkers:

Ondanks het feit dat onze leidingmerkers van een industriële kwaliteit zijn en voorzien zijn van een zeer sterke acryllijm, zijn er situaties waarbij we een andere oplossing moeten zoeken. In dat geval bieden leidingmerkers in harde uitvoering het antwoord.

Naargelang de omstandigheden zoeken we naar het beste materiaal dat geschikt is. Dat kan een tagmateriaal zijn in in polyester, PVC, polypropyleen, aluminium, plexi,… of een plaatje in inox. Hierbij kunnen er verschillende drukprocedés toegepast worden.

Enkele opties:

  • Een zelfklevend materiaal voorzien van een overlaminaat dat we op de vaste houder kleven
  • Frees-of lasergravure rechtstreeks op de geschikte houder
  • Een gegraveerd plaatje (frees of laser) dat we in een houder kunnen schuiven zodat de tekst eenvoudig vervangbaar is


Hoe wordt de houder aan de leiding bevestigd ?

De houder wordt bevestigd met een geschikte kabelband. Deze kan uit nylon bestaan, leverbaar in verschillende lengtes en/of kleuren. In bepaalde omstandigheden is een kabelband in RVS de beste oplossing.

Maar u kunt nog een stapje verder gaan. In het geval u voor bepaalde leidingen flexibiliteit wenst en de merkers in de toekomst eenvoudig wenst te vervangen, kunt u kiezen voor een opklikbare leidingmerker.Bestel in de webshop