Knowhow: Pictogrammen

Hoe kies ik de goede pictogram?

Hou rekening met:

  • het doel van de boodschap
  • de ondergrond van het te bevestigen pictogram
  • de zichtbaarheid
  • de psychologie van de kleuren

Kleuren hebben een belangrijke functie in de veiligheidssignalisatie: zij brengen namelijk een boodschap over. Aan elke veiligheidskleur is een bepaalde betekenis gegeven met betrekking tot de veiligheid. De kleur van een bord signaleert de aard van een boodschap. 

Rood heeft de grootste signaalfunctie, zodat deze kleur gebruikt wordt om een verbod aan te duiden of bij brandbestrijding. Preventieve maatregelen daarentegen worden aangegeven door de kleur blauw en staat voor gebod. Geel waarschuwt voor gevaren, terwijl groen verwijst naar veiligheid en redding. Hetzelfde geldt voor de vormen: ronde borden wijzen op verboden en geboden, driehoeken waarschuwen voor mogelijke gevaren, rechthoeken signaleren hulp.

Kleuren en vormen van pictogrammen


Goossaert kan uw pictogram op verschillende materialen aanbrengen: (zelfklevend) vinyl, polyester, dibond, RVS, aluminium, type 250 verkeersborden, (duo)propyleen, (schuim) PVC, (plexi)glas, enz. De mogelijkheden zijn eindeloos!

Hoe groot moet mijn pictogram zijn? 

De afmeting van uw signalisatie is afhankelijk van de leesafstand. Om ervoor te zorgen dat de afmeting van een pictogram zo conform mogelijk de Europese Richtlijn is, kan u de richtlijn hieronder gebruiken. In geval van slecht of onvoldoende natuurlijk licht, moeten fotoluminescente borden gebruikt worden (vooral voor vluchtwegaanduidingen).

Grootte en kijkafstand pictogrammen