Knowhow: Leidingmarkering

Hoe kies ik de juiste leidingmerker?

Zoveel verschillende soorten leidingmerkers in verschillende materialen en maten. Welke is nu de meest geschikte voor u? Wij helpen u graag.


Welk materiaal kies ik?

Meestal adviseren wij het gebruik van zelfklevend gelamineerd polyester. Dit materiaal is immers UV- en krasbestendig en bestand tegen extreme weersomstandigheden en chemicaliën.

In een aantal gevallen kan vinyl ook een goede oplossing zijn. Vinyl is een zeer flexibel materiaal die zich zeer vlot aanpast aan de ondergrond. Ideaal dus wanneer de ondergrond niet volledig effen is.

De beste manier om te beslissen welk materiaal u het best gebruikt is sowieso geval per geval te bekijken en dan te beslissen.

Welke kleur kies ik?

Op zich is ieder bedrijf vrij om de kleurcodes te gebruiken die hij zelf wenst zolang er maar uniformiteit is binnen uw site en het op een duidelijke manier wordt gecommuniceerd naar zowel medewerkers als naar derden (onderaannemers, bezoekers, interventieploegen, brandweer, …).

Wij adviseren u echter om de kleurcodes te gebruiken die vastgelegd zijn in de normen NBN 69 en NEN 3050. Deze normen hebben een aantal mogelijke stoffen ingedeeld in een aantal groepen. Aan elke groep wordt een bepaald identificatiekleur toegekend aan de hand van een RAL-kleur.

Overzicht:

Kleuren leidingmerkers

Welke uitvoering kies ik?

Deze keuze hangt af van een aantal factoren:

 • Uit welk materiaal bestaan mijn leidingen en in welke staat bevinden ze zich?
 • Wat is de diameter van mijn leiding?
 • Hoeveel leidingmerkers heb ik nodig?

Hierbij  enkele tips:

 • Pas de grootte van de leidingmerker aan aan de grootte van de diameter van de leiding. Zie hieronder tabel met standaardmogelijkheden.
 • Zorg dat de tekst voldoende leesbaar is.
 • Zorg dat de wettelijke gevarensymbolen aanwezig zijn. Bij onze standaardmerkers (een 550-tal) zorgen wij hiervoor.
 • Heeft u veel leidingmerkers nodig, dan kunnen merkers zonder drager zeer handig zijn: u bespaart tijd bij het aanbrengen en u heeft geen afval.
 • Wanneer de ondergrond niet zo zuiver is, wordt kleven soms moeilijk. Zelfklevende leidingmerkers op rol zijn meestal een oplossing. U brengt de merker aan  rond de buis en zorgt dat er voldoende overlapping is met de twee uiteinden. Zorg er tevens voor dat de kleefnaad naar beneden wijst.
 • Indien de ondergrond zo onzuiver is dat kleven niet mogelijk is dan kun je opteren om de teksten op een vaste ondergrond aan te brengen (bordvorm, niet-zelfklevend) en het bord vast te maken aan de leiding. Er zijn verschillende manieren om dit te doen. Wij kunnen u hierbij helpen.

Individuele leidingmerker:
Standaard leverbaar met of zonder drager.

Buisdiameter 25- 27 mm – afm merkers 26 x 200 mm – letterhoogte 12.5 mm
Buisdiameter 40-83 mm – afm merker 37 x 284 mm – letterhoogte 20 mm
Buisdiameter 83-115 mm – afm merker 52 x 402 mm – letterhoogte  25 mm

Leidingmerker

Leidingmerker op rol:
Standaard leverbaar met of zonder drager.

 • Leiding diameter < 70 mm
  – Zonder gevarensymbolen afm 100 mm x 33 m – letterhoogte 8 mm
  – Met gevarensymbolen afm 127 x 33 m – letterhoogte 8 mm

 • Leidingmerker > 70 mm
  – Zonder gevarensymbolen afm 100 mm x 33 m – letterhoogte 13 mm
  – Met gevarensymbolen afm 127 x 33 m – letterhoogte 13 mm

Leidingmerkers op rol

Welke tekst en welk gevarensymbool?

Er zijn ongeveer 550 standaardteksten voorhanden, handig gegroepeerd per stof. Indien wettelijk noodzakelijk voorzien wij ze standaard van de nodige gevarensymbolen volgens de nieuwe norm.Bestel in de webshop
Vindt u toch niet uw keuze binnen het standaardgamma? Wij produceren de tekst die u wenst. 
Contacteer ons voor een offerte op maat.