Anti-aanrijding systeem

ANTI-AANRIJDING SYSTEEM

Goossaert > Oplossingen > Veiligheidsoplossingen > Anti-aanrijding systeem

Werk je in een magazijn of productieomgeving? Dan weet je als geen ander dat je continu moet uitkijken voor gevaar. Heftrucks zijn een fantastisch arbeidsmiddel waarmee je dagelijks bergen werk verzet. Tegelijkertijd kan het (in het ergste geval) een dodelijk wapen zijn.

Belangrijk dus om de juiste voorzorgsmaatregelen te nemen en aanrijdingen op je bedrijfsterrein te voorkomen.
Contacteer ons voor een vrijblijvende demo.

Autonoom anti-aanrijdingssysteem

Met een anti-aanrijding systeem werk je actief aan de preventie van aanrijdingen tussen heftrucks en personen en heftrucks onderling. Je verhoogt er meteen ook de veiligheid van werknemers en bezoekers mee.

Een ongeval schuilt letterlijk in een klein hoekje

Een productie- of logistieke omgeving is een plaats waar veel mensen, bewegende machines en voertuigen bij elkaar komen. Je werknemers lopen af en aan, wisselen van shift terwijl heftrucks zich doorheen de palletstellingen manoeuvreren. Al deze factoren maken de kans op een aanrijding des te groter.

Uit statistieken van Fedris, het Federaal Agentschap voor Beroepsrisico’s (2021) blijkt dat 20 % van alle aangemelde arbeidsongevallen te wijten zijn aan het verlies van controle over een machine, vervoer-of transportmiddel, handgereedschap, voorwerp of dier in de private sector. De ongevallen met blijvende ongeschiktheid of dodelijk gevolg binnen deze groep lag in 2021 op 16 %.

Anti-aanrijding systeem: de mogelijkheden

Dit anti-aanrijding systeem is een puzzel oplossing, waarbij we de verschillende beschikbare componenten samenstellen tot een oplossing op maat van jouw behoefte.

Er zijn enkele vaak voorkomende situaties die we hieronder toelichten.

1. Waarschuwing of vertraging tussen heftrucks

Wanneer twee of meerdere heftrucks zich binnen een vooraf ingestelde perimeter bevinden vertragen ze automatisch tot de laagst mogelijke snelheid. Dit om een aanrijding te voorkomen. Heftruckchauffeurs ontvangen in de cabine een opto-akoestische melding bij mogelijk gevaar. Deze oplossing is koppel je eenvoudig met onze industriële LED-projectie.

anti-aanrijding systeem tussen heftrucks
anti-aanrijding systeem tussen heftrucks in magazijnen en productiehallen

2. Waarschuwing of vertraging in kritieke zones

Heb je binnen je bedrijf kritieke zones, bijvoorbeeld waar veel heftrucks of personen bij elkaar komen? Dan is het mogelijk om binnen deze zone een maximale snelheid voor jouw heftrucks in te stellen. Van zodra één of meerdere heftrucks deze zone binnenrijdt vertraagt hij automatisch naar de vooraf ingestelde maximale snelheid. Bij het verlaten van de zone kan je opnieuw versnellen naar de oorspronkelijke snelheid.

 

3. Waarschuwing of vertraging bij personen

Een aanrijding met personen wil je te allen tijde vermijden. Deze oplossing kan dit voorkomen. Bij een mogelijke gevaarlijke situatie vertraagt de heftruck automatisch tot een vooraf ingestelde snelheid. De persoon in gevaar ontvangt een actieve melding via geluid of trillingen dankzij een persoonlijke tag. Ook de heftruckchauffeur ontvangt een melding in de cabine door opto-akoestisch signalisatie.

Wil je voor optimale veiligheid gaan?
Combineer deze oplossing dan met industriële LED-projectie.

anti-aanrijding systeem tussen heftrucks in magazijnen en productiehallen

Werking anti-aanrijding systeem

Dit anti-aanrijding systeem is een ingenieus systeem voor het voorkomen van aanrijdingen tussen heftrucks onderling en heftrucks en personen. Dit systeem is geschikt voor de meeste merken en types van interne transportmiddelen.
Het aanpassen van de snelheid van de heftrucks is samen met de klant en de heftruck leverancier te bekijken. Deze mogelijkheid is afhankelijk van het merk en type heftruck.

Dit systeem werkt op basis van UWB-technologie zowel binnen als buiten. Dit zorgt voor een zeer accurate detectie van personen en heftrucks. Bovendien is er geen verdere externe hardware of software noodzakelijk.

Tot slot zijn er drie soorten tags die we gebruiken afhankelijk van de situatie:

Heftruck tags bestaan in twee varianten en monteren we op de heftrucks. De keuze van de variant is afhankelijk van het aantal heftrucks en de vereiste mate van veiligheid. Zo activeert zowel de eerste (AWL-V-1) en de tweede

(AWL-V-3) variant elektrische apparaten. Maar enkel de tweede (AWL-V-3) variant vertraagt in specifieke zones en bij andere voertuigen.

Persoonlijke tag zijn beschikbaar als kaart of een tag die je op een veiligheidshelm of riem bevestigt. De armbandversie is verkrijgbaar in ATEX-gecertificeerde variant, geschikt voor explosieve omgevingen.

De keuze van de variant van de ontvanger of antenne is afhankelijk van het type heftrucks en de benodigde functionaliteiten.

Anti-aanrijding systeem in de praktijk

Dit systeem kan je volledig afstemmen op jouw situatie en omgeving. Hieronder vind je alvast een video met enkele mogelijkheden van dit systeem. Benieuwd naar hoe deze oplossing in jouw omgeving eruit ziet? Contacteer ons vrijblijvend en onze experts komen bij je langs voor een verkennend gesprek.

Wist je trouwens dat Goossaert exclusieve partner van Alis-Tech in België is? Bovendien vindt de volledige productie plaats in Europa, waardoor we je een lange levensduur en perfecte service garanderen.

Onze experts komen vrijblijvend langs voor een eerste analyse.
Contacteer ons vrijblijvend.

Graag een

vrijblijvende demo?