Knowhow: Lockout-tagout

Tips voor een vlotte lockout-tagout-tryout-procedure

Lockout-tagout-tryout-procedures (LOTOTO) beschermen u tijdens onderhoudswerken tegen het vrijkomen van gevaarlijke energiebronnen

Om deze afsluitprocedures vlot te laten verlopen, is een goede voorbereiding een absolute must. Onverwachte obstakels kunnen u namelijk heel wat tijd kosten. 

Vermijd daarom alvast de volgende 6 valkuilen

6 valkuilen: 

► Hebt u toegang tot de meest recente lockout-procedures? Zijn deze duidelijk?

Zijn de energiecontrolepunten duidelijk aangeduid?

Zijn alle leidingen geïdentificeerd?

Hebt u het correcte (en voldoende) lockout-materiaal liggen?

Weet u zeker dat u aan de juiste machine of aan het juiste onderdeel staat?

► Hebben alle werknemers de juiste LO/TO/TO training ontvangen?

1. Hebt u toegang tot de meest recente lockout-procedures? Zijn deze duidelijk?

Controleer dat overal de meest recente lockout-procedures hangen, of dat de procedures vlot raadpleegbaar zijn via de smartphone. Kijk ook na of deze procedures duidelijk zijn opgesteld. Onzekerheid over de locaties van de energiecontrolepunten of verwarrende stappen kosten tijd en kunnen tot fouten leiden.

Een uniforme opmaak van de procedures met duidelijke foto's bij de verschillende stappen kan dat verhelpen. De Link360 software met Smart Lockout smartphone app vormt de ideale oplossing voor al deze uitdagingen. Lees er hier meer over. 
2. Zijn de energiecontrolepunten duidelijk aangeduid? 

Zorg dat u geen tijd verliest met uit te zoeken waar al de verschillende energiecontrolepunten zitten. Hang daarom bij ieder punt een duidelijke, genummerde tag. Vermeld er ook het energietype bij, die identificatie is zeer waardevol voor bij noodsituaties. Een duidelijke kleurcode bij de tags hanteren zorgt ervoor dat ze snel herkend kunnen worden.3. Zijn alle leidingen geïdentificeerd? 

"Stap 3: sluit de zoutzuur-leiding af" kan een zéér tijdrovende (en dure) stap worden als uw buizen en pijpen niet duidelijk gemarkeerd zijn. Identificeer ze met duidelijke leidingmerkers, zo voorkomt u dat u middenin uw onderhouds- of inspectiewerken de kaart van het interne pijpleidingnetwerk moet bovenhalen. Duid ook ineens aan in welke richting het gas of de vloeistof stroomt. 4. Hebt u het correcte (en voldoende) lockout-materiaal liggen? 

U mag wel zeven lockout-tagout kits voor elektrische gevaren hebben liggen, als u een handwiel moet afsluiten gaat u er (hoogstwaarschijnlijk) niet erg ver mee geraken. "Use the right tool for the right job" - gebruik steeds het meest geschikte type vergrendelingssysteem om uw energiepunten af te sluiten. Van stroomonderbrekers tot kogelkranen, zorg dat u de juiste lockout-materialen hebt klaarliggen. Kijk ook na of u zeker voldoende vergrendelingen en sloten hebt, zodat u niet voor onaangename verrassingen komt te staan. 
5. Weet u zeker dat u aan de juiste machine of aan het juiste onderdeel staat? 

Voorkom dat u machines of onderdelen dubbel controleert (en erger, overslaat) door duidelijk te noteren wanneer de laatste inspectie of het laatste onderhoud gebeurde. Zorg dat deze informatie snel en vlakbij het apparaat raadpleegbaar is. Visuele statusmarkeringstags vormen hierbij een waardevolle tool, alsook de Safetrak software6. Hebben alle werknemers de juiste LO/TO/TO training ontvangen? 

Zorg dat de geautoriseerde, betrokken en overige werknemers zeker een lockout-tagout-tryout (LOTOTO) opleiding hebben ontvangen. Zo kan bijvoorbeeld uw hele maintenance crew nauwkeurig de procedures volgen, als de arbeiders op de vloer, de kuisploeg, de CEO,... niet weten wat de sloten en de tags betekenen, kunnen er alsnog problemen optreden. Daarnaast is een opfrissing van de procedures voor de maintenance crew ook waardevol, zo weet u zeker dat alle neuzen in dezelfde richting staan en dat ze beseffen hoe belangrijk het is om alles af te sluiten (lockout), aan te duiden wat er aan de hand is (tagout) en op voorhand te testen of de situatie echt wel veilig is gesteld (tryout). 

Hebt u zelf geen tijd om een training te geven? Geen probleem, Goossaert biedt lockout-tagout-tryout opleidingen aan. 

lockout trainingUw totaaloplossing voor al deze uitdagingen

Een lockout-tagout-tryout traject van start tot einde verzorgen vereist heel wat tijd, energie en kennis. Daarom staat Goossaert klaar voor u: we kunnen u bijstaan in elke fase van het traject: opleiding, management, materialen,... We hebben tientallen succesvolle, grootschalige implementaties achter de rug. Daag ons uit en laat u ontzorgen.