Knowhow: Identificatie

Er zit meer in een label dan je denkt

Professionele, zelfklevende labels worden opgebouwd aan de hand van een viertal basislagen, die elk uit verschillende soorten materialen kunnen bestaan.

Hoe die verschillende materialen onderling gecombineerd worden, bepaalt de eigenschappen van de labels: de bestendigheid, de kleefkracht, de kleur,…

Door slim hiermee te spelen kan voor iedere identificatie-uitdaging een oplossing gecreëerd worden. 

A. De toplaag: bepaalt de zichtbare afwerking van het label: de kleur, het uiterlijk: matte, satijn of blinkend, fotoluminescentie, mate van reflectie… Kan extra weerstand bieden tegen wrijving, weersinvloeden, vlammen, water en chemicaliën. Het is ook de laag waarop de tekst wordt gedrukt.

B. Het substraat: het basismateriaal van het label. Dat kan zeer uiteenlopend zijn: papier, polyester, nylon, staal,… Deze laag bepaalt de fysieke eigenschappen van het label: sterkte, flexibiliteit, duurzaamheid, dikte, weerstand tegen extreme temperaturen en chemicaliën,…

C. De kleefstof: simpelweg de lijm van het label, maar er bestaan veel verschillende opties. Het is belangrijk om op voorhand de volgende zaken te weten, zodat de optimale kleefstof kan gekozen worden:

  • moet het label gemakkelijk of net zeer moeilijk te verwijderen zijn?
  • op welk materiaal en soort oppervlakte (ruw, glad,…) zal het label bevestigd worden?
  • tegen welke externe omstandigheden moet de lijm kunnen? Extreme hitte, chemicaliën, vloeistoffen,…?
  • moet het label mogelijke fraude kunnen signaleren en bijvoorbeeld een “void”-spoor achterlaten wanneer het verwijderd wordt?
Speciale labels

D. De drager / liner: de dunne loslaatlaag die verwijderd moet worden voordat het zelfklevende label gebruikt kan worden, meestal uitgevoerd als een stevig papier met silicone toplaag. Dit biedt tot het moment van gebruik bescherming aan de lijmlaag, zodat die in optimale conditie blijft en zeker geen kleefkracht verliest. De drager kan ook voorgeperforeerd worden om eenvoudig individuele etiketten te verdelen of detectie van transparante materialen mogelijk te maken.

Optionele extra laag: topcoat: voor labels die in extreme omgevingen gebruikt worden kan het interessant zijn om een extra beschermingslaag over het label heen aan te brengen zodat het geheel resistenter wordt en de levensduur verlengt.

Bestel in de webshop