Er zit meer in een label dan je denkt

Label

Professionele, zelfklevende labels zijn opgebouwd aan de hand van een viertal basislagen. Deze bestaan elk uit verschillende soorten materialen. 

Hoe die verschillende materialen onderling gecombineerd worden, bepaalt de eigenschappen van de labels: de bestendigheid, de kleefkracht, de kleur,…

Door deze slim te combineren, creëer je voor iedere identificatie-uitdaging een oplossing.

Lagen label

A. De toplaag:

Bepaalt de zichtbare afwerking van het label: de kleur, het uiterlijk: matte, satijn of blinkend, fotoluminescentie, mate van reflectie… Kan extra weerstand bieden tegen wrijving, weersinvloeden, vlammen, water en chemicaliën. Op deze laag druk je ook de tekst. 

B. Het substraat:

Het basismateriaal van het label. Dat kan zeer uiteenlopend zijn: papier, polyester, nylon, staal,… Deze laag bepaalt de fysieke eigenschappen van het label: sterkte, flexibiliteit, duurzaamheid, dikte, weerstand tegen extreme temperaturen en chemicaliën,…

C. De kleefstof:

Simpelweg de lijm van het label, maar er bestaan veel verschillende opties. Het is belangrijk om op voorhand de volgende zaken te weten, zodat je de optimale kleefstof kiest:

  • moet het label gemakkelijk of net zeer moeilijk te verwijderen zijn?
  • op welk materiaal en soort oppervlakte (ruw, glad,…) zal het label bevestigd worden?
  • tegen welke externe omstandigheden moet de lijm kunnen? Extreme hitte, chemicaliën, vloeistoffen,…?
  • moet het label mogelijke fraude kunnen signaleren en bijvoorbeeld een “void”-spoor achterlaten wanneer het verwijderd wordt?

D. De drager / liner:

De dunne loslaatlaag die je verwijdert voordat je het zelfklevende label gebruikt. Vaak uitgevoerd als een stevig papier met silicone toplaag. Dit biedt tot het moment van gebruik bescherming aan de lijmlaag, zodat die in optimale conditie blijft en zeker geen kleefkracht verliest. De drager kan ook voorgeperforeerd worden om eenvoudig individuele etiketten te verdelen of detectie van transparante materialen mogelijk te maken.

Optionele extra laag: topcoat: 

Voor labels die in extreme omgevingen gebruikt worden kan het interessant zijn om een extra beschermingslaag over het label heen aan te brengen zodat het geheel resistenter wordt en de levensduur verlengt.

Blijf op de hoogte van

onze tips en tricks.