Leidingmerkers voor leidingmarkering

Leidingmerkers voor leidingmarkering
Goossaert > Oplossingen > Identificatie > Leidingmerkers voor leidingmarkering

Het markeren van leidingen in jouw bedrijf is cruciaal voor een veilige werkplaats. Ze communiceren belangrijke informatie zoals de inhoud van de leiding, de stroomrichting en de bijhorende risico’s. Hiernaast vereenvoudigen leidingmerkers ook het werk van onderhoudsmensen doordat ze in één oogopslag alle nodige informatie ontvangen.

Goossaert helpt je met de analyse, ontwerp, productie en plaatsing van jouw leidingmerkers.
Contacteer ons vrijblijvend voor een eerste gesprek.

Wat zegt de wet rond leidingmarkering ?

Elke werkgever is volgens de wet verplicht om leidingen die gevaarlijke stoffen transporteren te identificeren. De Belgische norm NBN 69 van 1972 en de internationale ISO 20560 norm geven aan hoe leidingen geïdentificeerd moeten worden.

Leidingmarkering volgens de NBN 69 norm of ISO 20560 norm?

De internationale ISO 20560 norm is de meest recente norm en wordt de standaard voor het identificeren van leidingen. Zijn jouw leidingen reeds gemarkeerd volgens de NBN 69 norm en dien je slechts één merker te vervangen? Doe dit dan volgens dezelfde norm. Heb je nog geen leidingmarkering of wil je de leidingen van een nieuw gebouw markeren? Dan raden we je aan om dit meteen volgens de nieuwe ISO 20560 norm te doen.

Heb je vragen rond het correct gebruiken van elke normering ?
Onze experts helpen je verder. Aarzel niet ons te contacteren.

Materiaal van je leidingmarkering

Het is belangrijk om voldoende aandacht te schenken aan de keuze van je materiaal voor je leidingmarkering. Je wilt uiteraard niet dat deze markering na een paar jaar verkleurt of loskomt. Er bestaan drie typen materiaal: indoor, indoor+ en outdoor +. Elke type is beschikbaar met of zonder kleefstof.

  Indoor Indoor+ Outdoor+
Buitengebruik Niet geschikt 3-5 jaar Tot 10 jaar
Chemische weerstand Gemiddeld Zeer goed Zeer goed
Slijtvastigheid Goed Zeer goed Zeer goed

 

Afhankelijk van de omgeving ga je jouw leidingmerkers bevestigen met kleefstof of door middel van een drager. Bij een ruwe, hete of koude ondergrond kies je het best voor een niet-klevende leidingmerker of een opkliksysteem.

Opkliksysteem leidingmarkering

Hoeveel leidingmerkers moet ik kopen ?

Om de hoeveelheid leidingmerkers goed in te schatten moet je weten waar je overal leidingmerkers moet bevestigen. Zo moet je op regelmatige afstand de merkers bevestigen. Binnen bedraagt deze tussenafstand niet meer dan 10 meter. Buiten kan deze tussenafstand groter zijn, maar ze moeten wel vanuit elke positie zichtbaar zijn. Ook wanneer de leiding door een muur of vloer gaat moet je deze langs beide zijden markeren, zoals op het tweede voorbeeld hieronder weergegeven.

Bij kleppen, pompen, tanks, schepen of andere installaties moeten de leidingmerkers langs beide zijden zichtbaar zijn. De derde en vierde illustratie hieronder geven je hierover een visuele weergave.

Twijfel je over het aantal leidingmerkers of heb je graag hulp van onze experts?
Wij helpen je verder. Contacteer ons vrijblijvend.

 

Bevestigen van leidingmarkering

Ontdek onze leidingmarkering in onze webshop

LEIDINGMERKERS MET TEKST

LEIDINGMERKERS MET TEKST

BESCHRIJFBARE LEIDINGMERKERS

BESCHRIJFBARE LEIDINGMERKERS

PIJLENTAPE

PIJLENTAPE

BUISWIKKELS

BUISWIKKELS

Graag hulp bij het

markeren van uw leidingen?