Type- en identificatieplaatjes

TYPE- EN IDENTIFICATIEPLAATJES
Goossaert > Oplossingen > Identificatie oplossingen > Type- en identificatieplaatjes

Type- en identificatieplaatjes moeten conform de Machinerichtlijn 2006/42/EG gemaakt worden. Dit houdt in dat deze plaatjes verschillende gegevens moeten bevatten. Bovendien moet deze informatie op elke machine zichtbaar, duidelijk leesbaar en onuitwisbaar zijn.

Gegevens op type-en identificatieplaatje

1. CE-Markering:

Een type-en identificatieplaatje moet steeds een CE-symbool bevatten. Bepaalde producten mogen pas in de Europese Economische Ruimte verkocht worden wanneer ze dit symbool bevatten. Wanneer een product dit symbool bevat, geeft de producent aan dat hij aan de richtlijnen inzake de wettelijke eisen qua veiligheid, gezondheid en milieubescherming voldoet.
Het voordeel is dat een producent dat goedgekeurd is in één van de lidstaten in principe ook automatisch goedgekeurd is voor alle lidstaten en vrij mag circuleren binnen de Europese Unie. De producent moet dus niet in elke lidstaat een procedure doorlopen om zijn product te mogen verkopen.

Deze CE-markering moet onuitwisbaar zijn en op het product zelf zijn aangebracht. Ook zijn er enkele grafische verplichtingen. Zo moet het CE-symbool minstens 5mm hoog zijn en duidelijk zichtbaar/leesbaar zijn. Het CE-logo moet ook volgens een zekere verhouding getekend en gemaakt worden. Meer informatie hierover vind je op de officiële website van de Europese Unie.

2. Fabrikant:

Vervolgens moet je ook de officiële naam en het volledige adres van de producent op het type-en identificatieplaatje vermelden. Met het volledige adres wordt er specifiek verwezen naar een postadres, zodat de producent per brief bereikbaar is. Een telefoonnummer of e-mailadres mag, maar is niet verplicht.

3. Machine:

Op het plaatje moet ook de machine weergegeven worden. Zo kan de gebruiker nagaan om welk machine het gaat.

4. Serie-of typeaanduiding:

Verder moet ook het nummer, code of naam van het betreffende machinemodel weergegeven worden. Dit is de aanduiding van een productreeks van eenzelfde product.
Indien elke machine individueel een nummer kreeg toegekend moet ook dit op het plaatje vermeld worden. Dit is het serienummer en komt vooral voor bij auto’s of elektronische producten. Binnen de productreeks krijgt elk product een unieke code bestaande uit cijfers en letters.

5. Bouwjaar:

Tot slot moet je ook het bouwjaar vermelden. Dit is het jaar waarin het gehele fabricageproces is afgerond en het product dus klaar is voor verkoop.

Mogelijkheden voor type- en identificatieplaatje

De mogelijkheden om je type-en identificatieplaatje te maken zijn zeer breed. Zo kan je jouw plaatjes zelf printen of laten graveren op verschillende materialen waaronder kunststof, RVS en aluminium.

Voor binnen gebruik raden wij steeds kunststof aan. Voor buitengebruik of wanneer je plaatje blootgesteld wordt aan zonlicht, chemicaliën of extreme omstandigheden raden we steeds RVS en aluminium aan.

In ons atelier graveren we jouw plaatjes zoals jij het wil. Wanneer je kiest voor gegraveerde type-en identificatieplaatjes kies je voor een lange levensduur. Heb je een bepaald formaat of kleur in gedachten? Onze graveur helpt je graag in het maken van de juiste keuze.

Ben je op zoek naar type- en identificatieplaatjes?

Contacteer ons vrijblijvend via onderstaand contactformulier.
Je kan jouw plaatjes in ons atelier laten graveren zoals jij wil.