Veilig onderhoud en herstellingen uitvoeren met Lockout tagout tryout

Veilig onderhoud en herstellingen uitvoeren met Lockout tagout tryout
Goossaert > Oplossingen > Veiligheidsoplossingen > Veilig onderhoud en herstellingen uitvoeren met Lockout tagout tryout

Hoe je voorkomt dat jouw bedrijf met deze krantenkop in het nieuws verschijnt

Arbeidsongeval onderhoudswerken

Ondanks de vele inspanningen raken er elk jaar nog duizenden werknemers gewond – of erger – tijdens onderhouds- of herstellingswerken aan machines en installaties. Misschien heeft één van jouw techniekers zelfs onlangs een soortgelijk incident op het nippertje vermeden?

Een onderhoudsmedewerkers die aan het werk is aan een machine die plots en ongecontroleerd opstart of waarbij schadelijke stoffen kunnen vrijkomen, stelt zich bloot aan heel wat gevaren.  Een ongeval, schade aan een machine of stilstand van het productieproces is hier niet ondenkbaar.  De menselijke en financiële gevolgen zijn meestal groot.

Wacht niet tot het te laat is en maak vandaag nog werk van je veiligheidsprocedure bij onderhouds- en herstellingswerken.

Investeren in lockout tagout tryout is investeren in welzijn en efficiëntie

Lockout tagout tryout of afgekocht LOTOTO is een veiligheidsprocedure met als doel je machines of energiebronnen te beveiligen. Dit zodat jouw onderhoudsmedewerkers op een veilige en efficiënte manier preventief onderhoudswerken en/of herstellingen kunnen uitvoeren.

Lockout tagout heeft een invloed zowel op de veiligheid als de efficiëntie binnen je onderneming. Je zorgt enerzijds voor het welzijn van je werknemers zodat: iedereen ’s avonds gezond en wel terug naar huis kan bij zijn of haar familie. Anderzijds bespaar je met een goede lockout tagout procedure ook tijd en geld.

Een machine die plots inschakelt terwijl de onderhoudswerken nog niet afgerond zijn of het vastgestelde probleem nog niet opgelost werd, kan heel wat schade veroorzaken.
Je weet ongetwijfeld wat een herstelling kan kosten en zeker wat de impact kan zijn van het stilvallen van een belangrijke schakel in je productieproces.

Lockout tagout tryout (LOTOTO) is de oplossing om (dodelijke) ongevallen en onverwachte kosten tijdens onderhouds- en herstellingswerken te voorkomen.

Wat is lockout tagout tryout nu precies?

Lockout tagout tryout is een veiligheidsprocedure die uit drie onderdelen bestaat.

 1. Lockout: het neutraliseren en vergrendelen van alle energiebronnen in het werkgebied
 2. Tagout: de omgeving informatie verschaffen over de uitgevoerde werken en de duur hiervan
 3. Tryout: de nul-energietoestand controleren

Belangrijk hierbij is om eerst grondig je productieproces te analyseren. Je bevindingen hiervan giet je vervolgens in een LOTO-procedure (=best practise). Zo weten medewerkers én onderaannemers welke stappen ze moeten ondernemen om veilig een onderhoud of herstelling uit te voeren Hier vind je meer informatie om zelf stap voor stap je eigen lockout tagout procedures op te stellen.

Liever hulp van één van onze experts?

Hoe kan Goossaert me helpen?

Elk bedrijf is anders, zowel de interne productieprocessen als de aanwezige expertise zijn soms zeer verschillend.
Goossaert heeft een jarenlange LOTOTO expertise in diverse sectoren van metaalverwering over chemie tot voedingsbedrijven. Deze expertise delen we graag met onze klanten om samen tot een werkbare lockout tagout procedure te komen.

De implementatie hiervan gebeurt steeds in nauwe samenwerking met jou als klant. Belangrijk is dat iedereen overtuigd is van het belang van lockout tagout en dat er intern een contactpersoon is die het project trekt.  Als klant beslis je steeds zelf, na een gratis verkennend gesprek met onze expert, in welke mate je beroep wenst te doen op de diensten van Goossaert. 
Op basis hiervan tekenen we samen jouw lockout tagout project verder uit.

Waaruit bestaan onze LOTOTO oplossingen?

 • Kick-off training van je LOTO project
 • Grondige audit & analyse + rapportage
 • Uitschrijven van LOTO-procedures
 • Implementatie: Vergrendelingssystemen, veiligheidssloten & software
 • Training van jouw operationeel team door onze expert
 • Jaarlijkse opvolg audit

Verlies geen tijd en vraag nu je gratis verkennend LOTOTO gesprek aan

  [anr_nocaptcha g-recaptcha-response]

  Ontdek alle lockout-tagout tools in onze webshop

  ELEKTRISCHE GEVAREN

  ELEKTRISCHE GEVAREN

  MECHANISCHE GEVAREN

  MECHANISCHE GEVAREN

  VEILIGHEIDS- HANGSLOTEN

  VEILIGHEIDS- HANGSLOTEN

  IDENTIFICATIE LABELS VOOR HANGSLOTEN

  IDENTIFICATIE LABELS VOOR HANGSLOTEN

  VERGRENDELINGS- KITS

  VERGRENDELINGS- KITS

  TAGOUT MATERIAAL

  TAGOUT MATERIAAL
  Graag hulp bij je
  LOTOTO-procedure?