Reflectieklasse: wat is het verschil tussen fotoluminescent, fluorescerend en reflecterend?

Fotoluminescent fluorescerend en reflecterend nooduitgang

Vaak vragen klanten naar een reflecterend of fluorescerend bord maar uiteindelijk bedoelen ze fotoluminescent. Wat is nu het verschil tussen de drie vormen van reflectieklasse?

(Retro)reflectie:

Licht kaatst terug in de richting van de lichtbron. Dit zorgt voor een goede nachtzichtbaarheid en zien we o.a. bij de verkeersborden op straat. In het donker zorgt dit voor een goede zichtbaarheid. 

Fluorescentie:

Het onzichtbare UV-zonlicht wordt door een speciaal kleurpigment omgezet in zichtbaar licht. Denken we aan de felle kleuren van de veiligheidshesje in onze auto of bv. felgekleurde sportkledij. Goede zichtbaarheid tijdens de dag.

Soms zien we ook een combinatie van retroreflecterend en fluorescerend terug zoals bij de oranje wegomleggingsborden op straat. Goede zichtbaarheid overdag en ’s nachts met een lichtbron.

Fotoluminescent of fosforescentie:

Hiermee bedoelen we eigenlijk “nalichtend”. De evacuatiepictogrammen in bv. kelders zijn meestal fotoluminescent.  Mocht het licht uitvallen bij een brand zie je de pictogrammen voor de evacuatieweg nog een tijdje licht geven. Hier geldt wel als voorwaarde dat het materiaal herhaaldelijk aan licht wordt blootgesteld.

De kwaliteit van de fotoluminescente folie bepaalt hoe lang het nalichtend effect werkt. Je kunt deze folie ook gemakkelijk herkennen omdat de witte kleur wat “groenachtig” lijkt.

Blijf op de hoogte van

onze tips en tricks.