Nieuwe verkeersborden voor elektrische auto's

Verkeerborden voor elektrische wagens

De markt van elektrische auto’s groeit zienderogen, en dat is goed voor zowel het milieu als jouw portemonnee. Dit nieuwe type voertuig brengt onmiskenbaar een nieuw type verkeersbord met zich mee.

Daarover meer in dit artikel.

Op de weg moeten elektrische auto’s uiteraard dezelfde wegcode volgen als alle andere bestuurders. Maar op vlak van parkeren hebben elektrische wagens (vanzelfsprekend) voorrang om bij een laadpaal te staan. Het moet dus duidelijk aangegeven worden bij bepaalde parkeerplaatsen dat ze specifiek voorbehouden zijn voor elektrische voertuigen.

Daarvoor heeft de overheid een nieuw verkeersbord ingevoerd. Het gaat om een onderbord dat onder het bestaande E9a verkeersbord wordt geplaatst.

Op het onderbord is duidelijk te zien dat enkel elektrische auto’s mogen parkeren op de voorziene locatie. Het tweede onderbord, met de auto in het midden, kan gebruikt worden om één of meerdere specifieke soorten elektrische voertuigen aan te duiden. Naargelang het type voertuig, verandert het icoontje in het midden. 

 

Het is echter niet volledig duidelijk of de wagen ook effectief moet opladen terwijl hij geparkeerd staat. Daarvoor heeft de Vereniging van Vlaamse Steden en Gemeenten (vvsg) een aanvraag ingediend om een onderbord in de wegcode op te nemen dat opladen verplicht. Dit is dus momenteel nog niet in gebruik. Andere onderborden kunnen wel gebruikt worden in combinatie met het nieuwe: zaken als “uitgezonderd bewoners”, “betalend”, “max 3u” en dergelijke.

Bent u geïnteresseerd in het nieuwe verkeersbord of andere vormen van signalisatie? Hulp en expertise nodig om uw bedrijfsterrein efficiënter en veiliger te maken? We staan u op deze gebieden graag bij, contacteer ons voor meer informatie.

Blijf op de hoogte van

onze tips en tricks.