Anti-aanrijding systeem

ANTI-AANRIJDING SYSTEMEN

Goossaert > Oplossingen > Veiligheidsoplossingen > Anti-aanrijding systeem

Werk je in een magazijn of productieomgeving? Dan weet je als geen ander dat je continu moet uitkijken voor de gevaren van mobiele arbeidsmiddelen. Heftrucks, stapelaars en snellopers zijn onmisbare toestellen, waarmee je dagelijks bergen werk kan verzetten. Eén moment van onoplettendheid of foutieve inschatting volstaat echter om ze te transformeren tot dodelijke wapens.

In je risicoanalyse en je preventiebeleid heb je ongetwijfeld al rekening gehouden met heel wat factoren, doch schuilt een ongeval soms in een klein hoekje. Een autonoom anti-aanrijdingsysteem kan een extra hulpmiddel zijn om ernstige ongevallen op je site te voorkomen.

Goossaert biedt je 2 oplossingen aan om actief aanrijdingen te voorkomen:

  • Anti-aanrijdingsysteem op basis van UWB-Technologie (Ultra Wide Band)
  • Anti-aanrijdingsysteem op basis van artificiële intelligentie

Autonoom anti-aanrijdingsysteem met UWB

Een anti-aanrijding systeem helpt actief aan de preventie van aanrijdingen tussen heftrucks en personen en heftrucks onderling. Je verhoogt er de veiligheid van werknemers en bezoekers mee en voorkomt ernstige materiële schade, waardoor deze investering snel loont.
Let op, dit blijft een extra hulpmiddel, net zoals bv. een achteruitrij camera op je wagen, en ontslaat de chauffeur zeker niet van zijn verantwoordelijkheid om voorzichtig te handelen en de geldende procedures te volgen.

Registreer je hier voor een vrijblijvende demo bij jou op het bedrijf.

Een ongeval schuilt letterlijk in een klein hoekje

Een productie- of logistieke omgeving is een plaats waar veel mensen, bewegende machines en voertuigen bij elkaar komen. Werknemers lopen af en aan, terwijl heftrucks zich, zo efficiënt mogelijk, doorheen de palletstellingen manoeuvreren om de wachttijden aan productielijnen of voor de transporteurs zo beperkt mogelijk te houden. Want… time is money, maar is dit wel altijd zo? Al deze factoren maken de kans op een aanrijding des te groter, met stilstanden, productieverlies en schade tot gevolg met zware menselijke en/of financiële impact.

Uit statistieken van Fedris, het Federaal Agentschap voor Beroepsrisico’s (2021) blijkt dat 20 % van alle aangemelde arbeidsongevallen te wijten zijn aan het verlies van controle over een machine, vervoer- of transportmiddel, handgereedschap, voorwerp of dier in de private sector. De ongevallen met blijvende ongeschiktheid of dodelijk gevolg binnen deze groep lag in 2021 op 16 %.

Mogelijkheden

Dit anti-aanrijdingsysteem is een puzzeloplossing, waarbij we de verschillende beschikbare componenten kunnen inzetten om tot een oplossing op maat van jouw behoefte te komen.

We lichten graag enkele concrete situaties toe:

1. Waarschuwing of vertraging tussen heftrucks

Wanneer twee of meer heftrucks zich binnen een vooraf ingestelde perimeter bevinden waarbinnen een aanrijding reëel is, detecteren ze elkaar. De heftruckchauffeurs ontvangen in de cabine een opto-akoestische waarschuwing. Optioneel en wanneer het type heftruck het technisch toelaat kunnen we deze ook automatisch laten vertragen. Deze oplossing kan je ook uitbreiden en koppelen met onze interactieve LED-projectie.

anti-aanrijding systeem tussen heftrucks
anti-aanrijding systeem tussen heftrucks in magazijnen en productiehallen

2. Waarschuwing of vertraging in kritieke zones

Heb je binnen je bedrijf kritieke zones, bijvoorbeeld waar veel heftrucks of personen bij elkaar komen? Dan is het mogelijk om binnen deze zone, wanneer het type heftruck het technisch toelaat, een maximale snelheid voor jouw heftrucks in te stellen. Van zodra een mobiel arbeidsmiddel deze zone binnenrijdt vertraagt hij automatisch naar de vooraf ingestelde maximale snelheid. Bij het verlaten van de zone kan je opnieuw versnellen naar de oorspronkelijke snelheid.

 

3. Waarschuwing of vertraging bij personen

Een aanrijding met personen heeft meestal zware gevolgen en wil je te allen tijde vermijden. Deze oplossing kan helpen om dit voorkomen. De persoon in gevaar ontvangt een actieve melding via geluid of trillingen dankzij een persoonlijke tag. Ook de heftruckchauffeur ontvangt een melding in de cabine door opto-akoestisch signalisatie. Optioneel, als het type heftruck het technisch toelaat, kan de heftruck automatisch vertraagd worden.

Wil je voor optimale veiligheid gaan?

Combineer deze oplossing dan met industriële LED-projectie.

anti-aanrijding systeem tussen heftrucks in magazijnen en productiehallen

Werking

Dit anti-aanrijding systeem is een autonoom systeem dat extra kan helpen om aanrijdingen tussen heftrucks onderling en heftrucks en personen te voorkomen. Dit systeem is geschikt voor de meeste merken en types van interne transportmiddelen. Het aanpassen van de snelheid van de heftrucks is samen met de klant en de heftruck leverancier te bekijken. Deze mogelijkheid is afhankelijk van het merk en type heftruck.

De gebruikte UWB-technologie werkt zowel binnen als buiten en zorgt voor een uiterst accurate detectie van personen en heftrucks. De communicatie verloopt zonder verdere externe hardware of software en belast of verstoort dus geen interne WIFI netwerken.

Drie soorten tags, of zender/ontvangers, vormen de basis van deze oplossing:

Heftruck tags: Deze zender/ontvanger wordt op de heftruck of een mobiel arbeidsmiddel geplaatst en zorgt voor de communicatie & positie bepaling.  De tag is beschikbaar in verschillende uitvoeringen afhankelijk van de gewenste communicatie.

Persoonlijke tags: Beschikbaar als kaart of armband. Communiceert de positie van de persoon t.o.v. andere tags en waarschuwt de gebruiker bij mogelijk gevaar.  De armbandversie is verkrijgbaar in ATEX-gecertificeerde variant.

Zonereaders of antennes: Deze worden ingezet om verschillende snelheidszones te bepalen. Net zoals bij de heftruck tag is de keuze van de variant afhankelijk van de gewenste functionaliteiten.

De tags en zonereaders communiceren draadloos & peer-to-peer met elkaar zonder extra benodigdheden.

Anti-aanrijding systeem in de praktijk

Het systeem kan volledig afgestemd worden op jouw situatie en omgeving. Onderstaande video illustreert enkele mogelijkheden van dit systeem. Benieuwd welke meerwaarde deze oplossing voor jouw bedrijf kan betekenen? Contacteer ons vrijblijvend en onze experts komen bij je langs voor een verkennend gesprek.

Contacteer ons vrijblijvend.

Wist je trouwens dat Goossaert exclusieve partner van Alis-Tech in België is? Dit product is ontwikkeld en geproduceerd in Europa, waardoor we je een lange levensduur en perfecte service kunnen garanderen.

Anti-aanrijdingsysteem op basis van AI

Voorkom ernstige heftruckongevallen met behulp van AI

Het scheiden van heftruckverkeer en voetgangers is niet altijd fysiek mogelijk. Soms zorgt de aard van de activiteiten ervoor dat mobiele arbeidsmiddelen en personen moeten samenwerken op een beperkte ruimte. Het anti-aanrijdingsysteem via AI is als het ware een extra paar ogen op de werkvloer en een hulpmiddel om de kans op ernstige of dodelijke ongevallen door aanrijding sterk te verlagen. Camera’s detecteren personen in de gevarenzone en waarschuwen de heftruckbestuurder. Optioneel kan de heftruck ook automatisch afgeremd of gestopt worden.

Registreer je nu voor een vrijblijvende demo bij jou op het bedrijf.

In- en outdoor
gebruik

Accurate
detectie

Automatisch
vertragen*

Volledig
autonoom

* Indien type toestel dit toelaat.

Toepassingen

Elk bedrijf en elke professionele activiteit is anders. Er zijn ruime, kleine, drukke en minder drukke werkplekken. In sommige bedrijven is er veel heftruckverkeer, bij andere zijn er dan weer veel personen aanwezig op de werkvloer. Elke werkplek vereist dus een oplossing op maat.

3 mogelijke praktische toepassingen:

1. Zonedetectie
achterzijde

2. Zonedetectie achterzijde
en zijkanten

3. Zonedetectie vooraan en achteraan met optioneel
Driver Safety System

Zonedetectie achterzijde bij anti-aanrijdingsysteem met AI
Zonedetectie achterzijde en zijkanten bij anti-aanrijdingsysteem met AI
Zonedetectie vooraan, achteraan met het driver safety system bij anti-aanrijdingsysteem met AI

Componenten

Componenten anti-aanrijdingsysteem op heftruck

Voordelen van een anti-aanrijdingsysteem met AI

Waarschuwt de bestuurder en/of vertraagt de heftruck automatisch

Het anti-aanrijdingsysteem met behulp van AI detecteert personen in de waarschuwingszone en de gevarenzone, die je eenvoudig kan aanpassen in de app. Als een persoon gedetecteerd is in de vastgelegde zones, krijgt de chauffeur een waarschuwing. Optioneel, afhankelijk van het type mobiel arbeidsmiddel, kan het systeem het toestel automatisch afremmen of stoppen. Zo verzeker je maximale veiligheid voor werknemers en geef je jezelf gemoedsrust. Dankzij dit systeem kunnen heftrucks veiliger & efficiënter ingezet worden.

Automatisch heftrucks afremmen of stoppen
Verhoog het bewustzijn van heftruckbestuurders

Verhoog het bewustzijn van heftruckbestuurders

Het systeem bevat meerdere camera’s die een real-time zicht van de omgeving van de heftruck voorzien op het bestuurdersdisplay. Daarnaast kan het ook geluidswaarschuwingen geven indien nodig. Met dit systeem kunnen heftruckbestuurders makkelijk hun omgeving in de gaten houden en tijdig reageren op mogelijke gevaren, wat het risico op ongevallen minimaliseert. 

Detecteer werknemers accuraat 

Het systeem gebruikt geavanceerde AI algoritmes en een combinatie van camera’s en sensoren om voetgangers betrouwbaar te detecteren in real-time. Dit betekent dat het systeem zelfs buiten, waar er veel licht is en er uitdagende weersomstandigheden zijn, voetgangers accuraat kan detecteren en de bestuurder kan waarschuwen. Het systeem is ook zo ontworpen om een onderscheid te maken tussen voetgangers en andere objecten, zoals dozen en paletten, zodat valse alarmen geminimaliseerd worden. 

Detecteer werknemers accuraat
Driver safety system

Driver Safety System: Monitor eenvoudig bestuurdersgedrag

We bieden ook een optionele aanvulling op het systeem om het bewustzijn van de bestuurder verder te verhogen. Met het Driver Safety Systeem wordt een aparte camera gebruikt voor de bestuurder, die hen kan waarschuwen als ze tekenen van vermoeidheid, roken of smartphonegebruik in de heftruck vertonen. Door de bestuurder zich hier bewust van te maken, is hij aandachtiger en verhoog je de veiligheid.

Zelf de voordelen van een anti-aanrijdingsysteem met AI ervaren?

Registreer je nu voor een gratis demo bij jou op het bedrijf

Benieuwd hoe deze oplossing een meerwaarde kan betekenen voor de veiligheid en efficiëntie in jouw bedrijf? Contacteer ons vrijblijvend en onze experts komen bij je langs voor een verkennend gesprek.

Onze experts komen vrijblijvend langs voor een eerste analyse.
Contacteer ons vrijblijvend.

Deze Avaltar oplossing, geproduceerd in Europa, wordt exclusief verdeeld in België door Goossaert. Als exclusief partner kunnen we jullie zo een kwalitatief product en perfecte service garanderen.
Opgelet dit is een hulpmiddel, net zoals de achteruitrijcamera in je wagen. De installatie van dit systeem ontslaat de gebruiker niet om oplettend te blijven en de geldende procedures te respecteren.

Graag een

vrijblijvende demo?