Veilig te werk met de Laatste Minuut Risico Analyse

Laatste Minuut Risico Analyse

Heb jij ooit al van een LMRA gehoord? Dit staat voor Laatste Minuut Risico Analyse, een belangrijk item bij veiligheid. In dit artikel ontdek je wat het is, waarom het zo belangrijk is, wat de procedure is, hoelang het duurt en wie de LMRA uitvoert.

Heb je achteraf nog vragen?
Contacteer ons vrijblijvend

LMRA: wat is het?

Last minute analyse is een korte beoordeling van de risico’s die kunnen voorkomen bij werkzaamheden. Het is belangrijk om altijd een LMRA uit te voeren. Dit net voordat je aan een werk begint, wanneer je een gebied betreedt en bij het hervatten van je werkzaamheden.

Waarom voer je een LMRA uit?

Een LMRA is belangrijker dan je denkt. Het voorkomt tal van incidenten doordat je eerst stilstaat bij wat de risico’s kunnen zijn. Bijvoorbeeld: Je komt net van je lunchpauze en gaat meteen aan de slag zonder na te denken. Doordat je zo roekeloos aan de slag gaat, zie je geen risico’s en heb je meer kans op een arbeidsongeval.

Een LMRA procedure: drie eenvoudige stappen

Om een LMRA correct uit te voeren doorloop je drie verschillende stappen.

Je start met het beoordelen van de risico’s. Ga na of er risico’s zijn op vlak van gezondheid, veiligheid en milieu. Voel je jezelf fit genoeg om het werk uit te voeren? Heb je voldoende kennis van de veiligheidsprocedures en het dragen van je PBM’s? Zijn er gevaarlijke factoren in de omgeving?

Indien er risico’s zijn, ga je maatregelen bepalen om deze risico’s weg te nemen of te minimaliseren. Mis je de juiste PBM’s? Doe dan eerst je PBM’s aan voordat je start, ook al duurt het werk misschien maar enkele seconden. Zijn de PBM’s niet aanwezig? Start dan niet met het werk en informeer de verantwoordelijke.

Heb je alle risico’s onderzocht en de nodige maatregelen genomen? Doe dan nog een evaluatie na het uitvoeren van het werk. Ga na of alles goed verlopen is of er in de toekomst andere maatregelen nodig zijn en of de procedure nog klopt.

Bekijk onze infographic met de veiligheidscheck.

Onderhoudswerken

Wie voert een laatste minuut risico analyse uit?

De LMRA wordt uitgevoerd door de werknemer zelf. Dit doe je – zoals de naam al meegeeft – net voor je aan je werk begint. De analyse wordt ook uitgevoerd door de houder van de werkvergunning samen met alle uitvoerenden.

 

Uitvoeren laatste minuut risico analyse

Hoelang duurt een LMRA?

De analyse is een zeer korte beoordeling net voordat je aan het werk begint. Het duurt zeker niet langer dan één minuut, dat betekent dat dit ook geen administratieve ballast vraagt.

Is het nog niet helemaal duidelijk wat LMRA inhoud of wens je nog wat verdere informatie?
Twijfel niet om ons te contacteren, Goossaert helpt je graag verder!

 

Blijf op de hoogte van
onze tips en tricks.