Verschillende soorten brandklasses

Brandklasses

De verschillende soorten brandklasses:

  • Brandklasse A: hierbij gaat het om een brand van vaste stoffen zoals hout, stro, textiel en papier.
  • Brandklasse B: hierbij gaat het om een brand van vloeistoffen en stoffen die vloeibaar worden zoals benzine, teer, olie en alcohol, maar dus ook kunststoffen en vetten.
  • Brandklasse C: hierbij gaat het om gasbranden zoals bij propaan, butaan en aardgas.
  • Brandklasse D: hierbij gaat het om metaalbranden zoals magnesium, aluminium en natrium. Deze branden zijn zeer fel en vrijwel onmogelijk te doven met blussers die niet speciaal voor dit soort branden ontworpen zijn.
  • Brandklasse E: hierbij gaat het om elektrische branden. Omdat elektrische en elektronische componenten vaak gemaakt zijn van kunststoffen en vaste stoffen, valt deze klasse eigenlijk onder een klasse A/B brand. Blussen met poeder, schuim of CO².
  • Brandklasse F: hierbij gaat het over grote hoeveelheden oliën of vetten die in brand zijn gevlogen.

Wat te doen in geval van brand:

Een plotse brand doet iedereen schrikken. Het hart begint sneller te slaan, de ademhaling wordt zwaarder, de adrenaline giert door je lijf. Op deze momenten kan het moeilijk zijn om die instinctieve paniek af te vechten en het hoofd koel te houden. 

Onthoud dus de volgende stappen:

1) Identificeer de brandklasse.
2) Vind de dichtstbijzijnde brandblusser.
3) Controleer of de blusser geschikt is voor de brandklasse.
4) Probeer één keer de brand te blussen.
5) Lukt dat niet, laat alles vallen en vlucht. Uw leven is te waardevol.
6) Bel de brandweer en laat het aan hen over.

De oplossingen van Goossaert helpen je bij deze situaties. Brandbestrijdingsborden helpen je om de correcte procedures te volgen, zelfs wanneer het vuur je letterlijk aan de schenen wordt gelegd. Dankzij duidelijke pictogrammen die de weg naar de dichtstbijzijnde brandblusser wijzen, spaar je cruciale seconden uit. Identificatie die boven de brandblusser hangt kan helpen om sneller de juiste blusser te grijpen. Mocht het toch nog mis gaan, dan zorgen de evacuatieborden en pictogrammen ervoor dat je snel kan vluchten.

Daarnaast bieden we ook professionele inspectielabels aan: brandblussers moeten namelijk regelmatig gecontroleerd worden. U zou niet willen dat uw blusser het laat afweten in een noodsituatie… Hebt u een volledige veiligheidsaudit of uitgebreid brandpreventieplan nodig? Daar kunnen wij ook raad bieden. Aarzel dus niet om ons te contacteren, we vertellen u met plezier wat we voor u kunnen betekenen.

Blijf op de hoogte van
onze tips en tricks.