Waarom ISO 45001 belangrijk is voor uw bedrijf

ISO 45001

Veiligheid en gezondheid staan prioritair bij de meeste bedrijven, toch gebeuren er nog steeds ongevallen waarbij mensen gewond geraken, of erger. 

ISO, de internationale Organisatie voor Standaardisatie heeft in maart 2018 een nieuwe internationale minimumstandaard gepubliceerd voor de arbeid gerelateerde veiligheid en gezondheid, ook bekend als “Occupational Health and Safety (OH&S)”: ISO 45001. 

Om ISO 45001 te creëren werd er rekening gehouden met standaarden die al internationaal en nationaal werden gehanteerd, met als grote steunpilaren BS OHSAS 18001 (British Standard) en ILO-OSH 2001 (International Labour Organization). 

Waarom zou u de ISO 45001 norm hanteren? 

Deze norm helpt bedrijven om de arbeid gerelateerde veiligheid en gezondheid te verbeteren door de risico’s beter te beheren en door effectief beleid met duidelijke doelen te implementeren. Met uw bedrijf streven naar deze norm kan u de volgende voordelen opleveren: 

  • Minder arbeidsongevallen, dus minder afwezigheden, minder werkuitval en meer productiviteit 
  • Kostenvermindering van de verzekeringspremies
  • Opbouw van een bedrijfscultuur van veiligheid en gezondheid
  • Een versterkt positief bedrijfsimago
  • Morele boost voor het personeel

Daarnaast kan u het ook als extra verkoops argument aanhalen om steeds voor uw bedrijf en uw producten te kiezen: als u dit certificaat behaalt, geeft u dat wereldwijd een stapje voor op uw concurrenten geven die het certificaat niet hebben… U kan zwart op wit bewijzen dat uw bedrijf zich actief inzet om de arbeidsgerelateerde veiligheid en gezondheid van de werknemers te waarborgen en te verbeteren. 

ISO 45001 integreren in uw huidige managementsystemen

Het is natuurlijk gemakkelijker gezegd dan gedaan. Het voordeel is wel dat de deze ISO-norm net zoals de ISO 9001:2015 (kwaliteitsmanagement) en de ISO 14001:2015 (milieumanagement) standaarden is opgebouwd. Het hanteert dezelfde HLS-aanpak (High Level Structure), definities, termen en zelfs tekstuele opbouw. Dat maakt de drempel naar de succesvolle integratie van ISO 45001 al heel wat kleiner. Als uw bedrijf momenteel BS OHSAS 18001 volgt, dan zijn de eerste bouwstenen voor uw stap naar deze ISO-norm ook al gelegd.

Klaar voor de veilige sprong naar ISO 45001?
Op de site van de ISO.org leert u er meer over.

Blijf op de hoogte van
onze tips en tricks.