Knowhow: Labels

Waarom wil mijn label, tape of etiket niet blijven plakken?

Hoeveel u ook duwt en wrijft, soms kan het gebeuren dat een label, tape of etiket simpelweg niet wil blijven plakken.

Daar kunnen verschillende redenen voor zijn, hier overlopen we kort de grootste obstakels die u mogelijk parten spelen.

1. De ondergrond is te vuil 

Het kan zijn dat de lijmlaag van uw label of tape en ondergrond perfect compatibel zijn, maar dat er een laag vuil (stof, vet,...) in de weg zit. De lijmlaag kan dan niet genoeg contact maken met de ondergrond en daardoor komt het label of de tape los. Deze toch opnieuw proberen aanbrengen zal niet lukken doordat het vuil vastzit in de lijmlaag en een barrière zal blijven vormen.

2. Condensvorming

Zelfs wanneer de ondergrond droog is wanneer u de tape of het label aanbrengt, kan condensvorming toch nog voor problemen zorgen. Uw label of tape bereikt namelijk pas na 48 uur rust zijn maximale kleefkracht. Als er in die tijd condens op uw ondergrond vormt kan die de kleefkracht aantasten.

3. Grillige oppervlakte 

Iets kleven op een onregelmatige ondergrond is een moeilijke taak: door al de hobbeltjes kan de lijmlaag kan niet genoeg contact maken en komt de tape of het label al snel los. Voor deze situaties is het aangeraden om te kiezen voor tapes en labels die specifiek ontworpen zijn om op ruwe oppervlaktes te kleven. Deze zijn vaak van dikkere, elastische materialen opdat de lijmlaag wat flexibeler kan bewegen en zich kan aanpassen aan het reliëf van de ondergrond.

4. Extreme werkomgeving 

Moet het label of de tape uitdagende omstandigheden doorstaan zoals extreem hete of koude temperaturen, contact met chemicaliën, intensieve reinigings- of sterilisatieprocedures,..? Als u niet gekozen hebt voor labels of tapes die speciaal daarvoor ontworpen zijn, gaan deze (hoogstwaarschijnlijk) niet sterk genoeg zijn om deze externe factoren te kunnen weerstaan.

5. Materiaal met lage oppervlaktespanning 

De oppervlakte waarop u de tape of het label wil kleven is proper, droog, glad en bevindt zich niet in een extreme werkomgeving... en toch wilt het niet blijven plakken. Deze (frustrerende) situatie kan optreden bij materialen met een lage oppervlaktespanning. De lijm kan dan niet goed uitvloeien waardoor de labels of tape eerder "bovenop" de ondergrond blijven liggen, in plaats van er stevig contact mee te maken. Dat probleem treedt vooral op bij polypropeen, teflon, siliconen en polyetheen. De oppervlaktespanning van een materiaal kan u op voorhand testen door er een druppel water op te laten vallen. Als deze druppel zeer bol blijft staan in plaats van uit te vloeien, dan heeft het materiaal een lage oppervlaktespanning.

 

Wat uw uitdaging ook is, de experten van Goossaert zoeken graag samen met u naar de ideale oplossing. Aarzel dus niet wanneer u met koppige labels, tapes of etiketten zit te worstelen en contacteer ons, we helpen u met plezier verder.