6 tips voor een vlotte lockout-tagout-tryout procedure

Lockout tagout tryout procedure

Lockout-tagout-tryout-procedures (LOTOTO) beschermen je tijdens onderhoudswerken tegen het vrijkomen van gevaarlijke energiebronnen.

Om deze afsluitprocedures vlot te laten verlopen, is een goede voorbereiding een absolute must. Onverwachte obstakels kunnen je namelijk heel wat tijd kosten. 

Vermijd daarom alvast de volgende 6 valkuilen

1. Heb je toegang tot de meest recente lockout-procedures? 

Controleer dat overal de meest recente lockout-procedures hangen, of dat de procedures vlot raadpleegbaar zijn via de smartphone. Kijk ook na of deze procedures duidelijk zijn opgesteld. Onzekerheid over de locaties van de energiecontrolepunten of verwarrende stappen kosten tijd en kunnen tot fouten leiden.

Een uniforme opmaak van de procedures met duidelijke foto’s bij de verschillende stappen kan dat verhelpen. De Link360 software met Smart Lockout smartphone app vormt de ideale oplossing voor al deze uitdagingen. 

2. Zijn de energiecontrolepunten duidelijk aangeduid?

Zorg dat je geen tijd verliest met uit te zoeken waar al de verschillende energiecontrolepunten zitten. Hang daarom bij ieder punt een duidelijke, genummerde tag. Vermeld er ook het energietype bij, die identificatie is zeer waardevol voor bij noodsituaties. Een duidelijke kleurcode bij de tags hanteren zorgt ervoor dat ze snel herkend kunnen worden

3. Zijn alle leidingen geïdentificeerd?

“Stap 3: sluit de zoutzuur-leiding af” kan een zéér tijdrovende (en dure) stap worden als jouw buizen en pijpen niet duidelijk gemarkeerd zijn. Identificeer ze met duidelijke leidingmerkers, zo voorkom je dat je middenin jouw onderhouds- of inspectiewerken de kaart van het interne pijpleidingnetwerk moet bovenhalen. Duid ook ineens aan in welke richting het gas of de vloeistof stroomt.

4. Heb je het correcte (en voldoende) lockout-materiaal liggen?

Je mag wel zeven lockout-tagout kits voor elektrische gevaren hebben liggen, als je een handwiel moet afsluiten ga je er (hoogstwaarschijnlijk) niet erg ver mee geraken. “Use the right tool for the right job” – gebruik steeds het meest geschikte type vergrendelingssysteem om je energiepunten af te sluiten.
Van stroomonderbrekers tot kogelkranen, zorg dat je de juiste lockout-materialen hebt klaarliggen. Kijk ook na of je zeker voldoende vergrendelingen en sloten hebt, zodat je niet voor onaangename verrassingen komt te staan.

5. Weet je zeker dat je aan de juiste machine of aan het juiste onderdeel staat?

Voorkom dat je machines of onderdelen dubbel controleert (en erger, overslaat) door duidelijk te noteren wanneer de laatste inspectie of het laatste onderhoud gebeurde. Zorg dat deze informatie snel en vlakbij het apparaat raadpleegbaar is. Visuele statusmarkeringstags vormen hierbij een waardevolle tool, alsook de Safetrak software.

6. Hebben alle werknemers de juiste LO/TO/TO training ontvangen?

Zorg dat de geautoriseerde, betrokken en overige werknemers zeker een lockout-tagout-tryout (LOTOTO) opleiding hebben ontvangen. Zo kan bijvoorbeeld jouw hele maintenance crew nauwkeurig de procedures volgen, als de arbeiders op de vloer, de kuisploeg, de CEO,… niet weten wat de sloten en de tags betekenen, kunnen er alsnog problemen optreden.

Daarnaast is een opfrissing van de procedures voor de maintenance crew ook waardevol. Zo weet je zeker dat alle neuzen in dezelfde richting staan. Hierdoor beseffen ze hoe belangrijk het is om alles af te sluiten (lockout), aan te duiden wat er aan de hand is (tagout) en op voorhand te testen of de situatie echt wel veilig is gesteld (tryout).

Blijf op de hoogte van

onze tips en tricks.