Waarom wil mijn label, tape of etiket niet blijven plakken?

label bevestigen

Hoeveel je ook duwt en wrijft, soms kan het gebeuren dat een label, tape of etiket simpelweg niet wil blijven plakken.

Daar kunnen verschillende redenen voor zijn.
We overlopen hier kort de grootste obstakels die je mogelijk parten spelen.

Liever meteen advies van onze experts?

1. De ondergrond is te vuil 

Het kan zijn dat de lijmlaag van jouw label of tape en ondergrond perfect compatibel zijn, maar dat er een laag vuil (stof, vet,…) in de weg zit. De lijmlaag kan dan niet genoeg contact maken met de ondergrond en daardoor komt het label of de tape los. Deze toch opnieuw proberen aanbrengen zal niet lukken doordat het vuil vastzit in de lijmlaag en een barrière zal blijven vormen.

2. Condensvorming

Zelfs wanneer de ondergrond droog is wanneer je de tape of het label aanbrengt, kan condensvorming toch voor problemen zorgen. Jouw label of tape bereikt pas na 48 uur rust zijn maximale kleefkracht. Als er in die tijd condens op je ondergrond vormt kan die de kleefkracht aantasten.

3. Grillige oppervlakte 

Iets kleven op een onregelmatige ondergrond is een moeilijke taak: door al de hobbeltjes kan de lijmlaag niet genoeg contact maken en komt de tape of het label al snel los.

Voor deze situaties is het aangeraden om te kiezen voor tapes en labels die specifiek ontworpen zijn om op ruwe oppervlaktes te kleven. Deze zijn vaak van dikkere, elastische materialen opdat de lijmlaag wat flexibeler beweegt en zich kan aanpassen aan het reliëf van de ondergrond.

4. Extreme werkomgeving 

Moeten jouw labels of tapes uitdagende omstandigheden doorstaan zoals: extreem hitte, koude temperaturen, contact met chemicaliën, intensieve reinigings- of sterilisatieprocedures ?

Laat je dan zeker adviseren door één van onze experts.
Zo ben je zeker dat jouw label deze extreme omstandigheden doorstaat.

Wanneer je hier geen rekening mee houdt, zal jouw label niet bestand zijn tegen deze factoren. De kans is dan ook groot dat je label vervaagd en onleesbaar en zelfs van het oppervlak valt.

5. Materiaal met lage oppervlaktespanning 

De oppervlakte waarop je jouw label wil kleven is: proper, droog, glad en bevindt zich niet in een extreme werkomgeving. En toch wilt het niet blijven plakken.

Deze frustrerende situatie treedt op bij materialen met een lage oppervlaktespanning. De lijm vloeit dan niet goed uit waardoor jouw labels eerder “bovenop” de ondergrond blijven liggen, in plaats van er stevig contact mee te maken.
Dat probleem treedt vooral op bij polypropeen, teflon, siliconen en polyetheen. De oppervlaktespanning van een materiaal kan je op voorhand testen door er een druppel water op te laten vallen. Als deze druppel zeer bol blijft staan in plaats van uit te vloeien, dan heeft het materiaal een lage oppervlaktespanning.

Wat jouw uitdaging ook is, de experten van Goossaert zoeken graag samen met jou naar de ideale oplossing.

Blijf op de hoogte van

onze tips en tricks.