12 tools voor een efficiënte werkplaats en een optimaal voorraadbeheer

efficiënte werklplaats

Bespaar tijd en geld door gericht te investeren in de efficiëntie van jouw bedrijf en een optimaal beheer van de voorraad. Met onderstaande tools kan je binnen jouw bedrijf een wereld van verschil maken.

Ontdek ook onze 13 tools voor een veilige en opgeruimde werkplaats.

Labelen, labelen en nog eens labelen

Overzichtelijker en efficiënter werken begint met een goede structuur. Producten in één, twee, drie terugvinden of je order picking vlotter laten verlopen kan met identificatie. Binnen de kortste keren merk je verbetering in de processen bij jou op de werkvloer.

1. Efficiënte order picking

Markeer steeds de voor- en achterkant van een doorrolstelling. Dit versnelt het picken van goederen, maar ook bij het aanvullen van de voorraad.

2. Vlot herinrichten

Wanneer je bepaalde ruimtes zoals een magazijn of opslagruimte vaak reorganiseert of herschikt gebruik je best magnetische labels. Zo voorkom je dat er verschillende labels op je rekken blijven hangen of je uren bezig bent met de oude labels te verwijderen.

efficiënte werklplaats

3. Smeerpunten identificeren

Machines onderhouden kan soms een hele karwei zijn. Zeker wanneer je niet weet wanneer of hoe vaak dit moet gebeuren. Met een label communiceer je dit op een visuele en makkelijke manier. Je kan naast het smeerpunt zelf ook het smeermiddel in dezelfde kleur labelen. Zo voorkom je dat het foute product gebruikt wordt.

Smeerpunten identificeren

4. Oliepeil eenvoudig controleren

Een te hoog of te laag oliepeil kan nefaste gevolgen hebben. Door een groen en rood gestreept label achter het oliebuisje te plaatsen zie je direct of het pijl te hoog of te laag is. De strepen worden breder en buigen door de optische eigenschap van olie. Zo zie je meteen hoeveel olie binnen de groene zone valt.

Label om het oliepeil vlot te controleren

5. Aandrijfspanning controleren

Rode en groene kleurblokken geven visueel weer wanneer een ketting of riem vervangen of aangespannen moet worden. Het vergemakkelijkt ook de controle van de juiste spanning bij aandrijfsystemen.

Aandrijfspanning controleren

6. Meterlabels voor een eenvoudige controle

Door een label aan te brengen op een meter is het voor iedere werknemer is één oogopslag duidelijk  om onregelmatigheden vast te stellen. Zonder dit label zou het enkel voor een ervaren controleur duidelijk zijn mocht de temperatuur- of drukinstelling correct zijn.

Meterlabels

7. Veilige toestand van machines

Hoogstwaarschijnlijk bevinden er zich heel wat machines in jouw bedrijf. Het is bijna onbegonnen werk om van elk onderdeel en elke machine de veilige toestand te kennen. Elke werknemer is gespecialiseerd in een bepaald onderdeel. Om toch de veiligheid te waarborgen kunnen labels aangeven of kleppen, ventilatieopeningen geopend of gesloten zijn. Zo helpen ze ongevallen te voorkomen.

Al deze labels kan je zelf printen met een labelprinter of op maat bij ons bestellen.

veilige toestand machine

Voorraadbeheer

Het correct en evenwichtig beheren van je voorraad is steeds belangrijk om jouw producten te kunnen produceren. Stel dat je een bepaalde grondstof of materiaal niet tijdig opnieuw bestelt en je hierdoor een dag of zelfs langer de productie moet stilleggen dan kan dit grote gevolgen hebben.

Ook een teveel aan voorraad kan de kosten de hoogte injagen.

Volgende tools zijn een handig hulpmiddel om steeds het correcte aantal artikelen in voorraad te hebben en om jouw voorraad nog efficiënter te beheren.

8. Voorzie steeds een minimum aan voorraad

Via markering kan je visueel aangeven wanneer voorraden aangevuld moeten worden. Als de voorraad onder de groene lijn zakt, weten medewerkers dat er een bijbestelling moet gebeuren om te verzekeren dat de nieuwe voorraad geleverd is voordat de oude op is.

Minimum voorraad labels

9. Voorkom een te grote voorraad

Ook markering om overstock onder de aandacht te brengen en de maximale voorraad mee aan te duiden helpt je bij het beheren van je voorraad. Zo vermijd je onnodige grote voorraden waardoor je plaats en geld bespaart.

Maximum voorraad labels

10. Eenvoudige indicatie van de voorraad status

Driekleurige markering geeft je een zeer goede indicatie wanneer er voldoende voorraad is, wanneer deze vermindert en wanneer deze dringend aangevuld moet worden.

De kleuren groen, oranje en rood werken hierbij het best.

11. Herbestelprocessen efficiënter laten verlopen

Kanban-kaarten en labels zorgen ervoor dat je eenvoudig producten kan herbestellen. Deze labels bevatten de productbeschrijving en bestelinformatie om het product makkelijk opnieuw te bestellen.

Kanban-kaarten en labels

Last but not least: een fijne werkplek

Investeren in een fijne en aangename werkplek heeft een grote invloed op de productiviteit van jouw werknemers. Het brengt meer werkplezier en motivatie met zich mee waardoor jouw medewerkers productiever zijn en het verlaagt bovendien stress.

Voldoende licht, een opgeruimde en hygiënische werkplaats zorgen al voor een hogere efficiëntie.

Ook gericht investeren in een veilige en opgeruimde werkplaats zorgt ervoor dat je zowel tijd en geld wint die je kan investeren in jouw bedrijf.
Ontdek hier onze 13 tools voor een veilige & opgeruimde werkplaats.

Graag hulp bij het optimaliseren van de efficiëntie of veiligheid bij jouw op de werkvloer?

Blijf op de hoogte van
onze tips en tricks.