13 tools voor een veilige en opgeruimde werkplaats

Veilige en opgeruimde werkplaats

Investeren in veiligheid en efficiëntie rendeert. Materiaal en grondstoffen labelen of stockeren zodat je ze kan gebruiken zonder dat hier een lange zoektocht aan vooraf gaat. De loop- en rijroutes binnen je bedrijf optimaliseren. Actief inzetten op preventie van werkongevallen waardoor het aantal medewerkers (en machines) dat voor onbepaalde tijd uitvalt vermindert.

Het zijn maar enkele elementen die ervoor zorgen dat je zowel tijd en geld wint die je in jouw bedrijf kan investeren. Met onderstaande 13 tools leggen we je graag uit hoe je hier vandaag nog mee start.

Ontdek ook onze 12 tools voor een efficiënte werkplaats en een optimaal voorraadbeheer.

Veiligheid prioriteit nummer één

De krantenkoppen liegen er niet om. Er gebeuren nog te vaak arbeidsongevallen waarbij medewerkers tijdelijk of langer uitvallen of zelfs erger. De gevolgen zijn dan ook vaak niet te overzien. De inspectie komt over de vloer, er is mogelijks menselijk en infrastructureel leed, machines liggen stil, er is meer administratief werk en jouw bedrijf leidt imagoschade.

Onderstaande tools optimaliseren jouw veiligheid en kunnen arbeidsongevallen voorkomen en verhogen ook tegelijk de efficiëntie.

1. Gangpaden en doorgangen markeren

Het verkeer van personen en voertuigen moet volgens de veiligheidswetgeving zoveel mogelijk gescheiden worden op de werkvloer. Mondelingen afspraken van wie welke bewegingsruimte mag gebruiken werkt niet. Duidelijk doorgangen en wandelpaden markeren werkt wel.

2. Gemeenschappelijke bewegingsruimte extra laten opvallen

Naast gemarkeerde gangpaden en doorgangen raden wij ook aan om plaatsen waar mensen en voertuigen elkaar kruisen extra te benadrukken. Dit kan met vloermarkering en extra signalisatie zoals pictogrammen.

Wil je de kans op aanrijdingen tot het minimum beperken? Dan is een anti-aanrijdingsysteem in combinatie met LED-projectie een geschikte oplossing. Bij effectief gevaar ontvangt zowel de voetganger als heftruckchauffeur een waarschuwing via trilling of geluid. Via LED-signalisatie wordt dit gevaar nog een extra benadrukt. Zo kan een geprojecteerd voetpad veranderen in een gevarensymbool wanneer een heftruck nadert.

3. EHBO optimalisatie

Maak werk van je eerst hulp beleid. Velen hebben een EHBO-koffer op het werk, maar niet iedereen weet deze staan. Stel één of meerdere bedrijfshulpverleners aan die eerste zorgen toedienen en die er voor verantwoordelijk zijn dat de EHBO-koffer steeds wordt aangevuld na gebruik.

4. Nooduitgangen signaleren

Wie EHBO zegt, denkt automatisch aan evacuatieoefeningen. Hopelijk is het iets dat je nooit moet toepassen in je bedrijf, maar mocht het toch ooit voorvallen dan zijn vluchtwegen en nooduitgangen maar beter duidelijk aangeduid.
Doorgangen en trappen die als uitgang dienen signaleer je best met fotoluminescente markering. Zo vindt iedereen ook in het donker of bij stroomonderbreking vlot de weg naar buiten.

5. Gevaren signaleren met veiligheidssignalisatie

Gevaren, instructies en mogelijke gevolgen op een visuele manier communiceren helpt  mensen bewust te maken van risico’s. Pictogrammen volgens het KB of de Europese ISO 7010 norm helpen je al aardig op weg en zijn voor iedereen verstaanbaar ongeacht de taal die men spreekt. Toch kan een op maat gemaakt bord met extra instructies jouw werknemers nog meer informeren over mogelijke risico’s.

6. Gevaarlijke zones of apparatuur afbakenen

Zijn er zones in je bedrijf waar medewerkers mogelijks blootgesteld worden aan bepaalde risico’s? Baken deze zones dan af met zwart-geel gestreepte vloermarkering en signaleer het mogelijke gevaar dat hierbij gepaard gaat.

gevaarlijke zones afbakenen

7. Afgekeurd materiaal signaleren

In theorie moet je afgekeurd materiaal steeds zo snel mogelijk verwijderen uit je bedrijf. In de praktijk blijft dit materiaal vaak nog verschillende weken, maanden tot soms wel jaren aanwezig. Om te voorkomen dat iemand dit materiaal terug in omloop brengt of wil gebruiken markeer je deze zones best met rode vloermarkering. Om volledig op zeker te spelen signaleer je het defecte materiaal best met een label.

afgekeurd materiaal signaliseren

8. Valpartijen voorkomen

Bij vloeren of trappen die regelmatig nat worden is er een groot uitschuifgevaar. Met anti-sliptape vermijd je op een snelle en eenvoudige manier dat jouw werknemers uitglijden, struikelen of vallen.

anti-sliptape

Opgeruimd staat netjes

Materiaal dat rondslingert of achtergelaten wordt waar het voor het laatst gebruikt werd, vraagt om de nodige frustraties bij jouw personeel. Medewerkers struikelen er over of moeten eerst een lange zoektocht ondernemen voor ze effectief aan de slag kunnen.

Kostbare tijd die je liever in je bedrijf investeert. Wij geven je alvast graag enkele tools mee die dit voorkomen.

9. Opslaglocaties ordelijk houden

Elk bedrijf bewaart wel verschillende toestellen, materialen en grondstoffen in een opslagruimte. Geef al deze materialen een vaste plaats en baken deze plaats af met vloermarkering. Zo vindt iedereen meteen alles terug, weet je wat er mist en kan je ook aan materiaal helemaal achteraan.
Voor een optimale efficiëntie duidt  je met een label zowel de afgebakende zone als het voorwerp zelf aan.

opslaglocatie beheren met labels

10. Breng structuur in je klein opgeslagen materiaal

Zowel groot als klein materiaal moet snel teruggevonden worden. Wanneer je op zoek bent naar een bepaalde type schroef kan het soms lijken of je op zoek bent naar een speld in een hooiberg. Een goed systeem om klein materiaal snel terug te vinden kan je heel wat tijd besparen.

Markeer daarom je kasten, rekken en bakken met labels waarmee je in één oogopslag ziet wat het is. Je vermeld best de naam, het productnummer, barcode en eventueel een symbool of pictogram.

11. Voorkom dat materiaal op een andere afdeling belandt

In grote bedrijven heeft elke afdeling zijn eigen materiaal. Toch gebeurt het soms dat er materiaal op de ene afdeling verdwijnt en er extra materiaal aanwezig is op een andere. Dit kan je makkelijk vermijden door per afdeling of werkzone het gereedschap te labelen met een andere kleur.

Zo zie je direct wanneer het gereedschap zich op de verkeerde plaats bevindt. Ook inventaristatielabels of fraudebestendige labels zijn een mogelijke oplossing.

Labelen met kleur

12. Structuur en opvolging in het uitlenen van materiaal

Wordt er toch materiaal tussen verschillende zones en afdelingen uitgeleend? Dan is een uitleenbord een handig hulpmiddel om het gebruik hiervan te controleren. Zo weet je wie, wanneer het materiaal heeft geleend en waar je deze kan terugvinden indien nodig.

Whiteboard

13. Ga rondslingerend materiaal tegen met schaduwborden

Een schaduwbord is handig om rondslingerend materiaal tegen te gaan. Op het bord wordt letterlijk de schaduw van het materiaal weergegeven. Zo heeft elk materiaal zijn vaste plaats waardoor je het na gebruik makkelijk kan opbergen.

Graag een uitleenbord of schaduwbord in de huisstijl van je bedrijf?

Schaduwborden voor een opgeruimde werkplaats

Naast gericht investeren in een veilige en opgeruimde werkplaats rendeert ook een optimaal beheer van de voorraad en een efficiënt ingerichte werkplaats.

Ontdek hier onze 12 tools voor een efficiënte werkplaats en een optimaal voorraadbeheer.

Graag hulp bij het optimaliseren van de efficiëntie of veiligheid bij jouw op de werkvloer?

Blijf op de hoogte van
onze tips en tricks.