5 aandachtspunten bij het (her)inrichten van je magazijn

Magazijninrichting

Ben je van plan om jouw magazijn opnieuw in te richten? Of wil je je opslagplaats verder optimaliseren? We geven je graag enkele nuttige tips om je werkplek veilig, efficiënt en future proof in te richten.

Wens je liever meteen advies van één van onze experts?
Ze begeleiden en adviseren je graag van begin tot einde.

1. Laat je magazijn meegroeien met je bedrijf

Een magazijn of opslagplaats is altijd in beweging. Honderden goederen of pakketten stromen je bedrijf in en uit. Misschien dat je binnenkort jouw gamma uitbreidt of er een plotse piek komt in de vraag naar een specifiek product. Hiervoor moet je ruimte creëren. Je verplaatst goederen naar andere rekken en vakken waardoor je soms ook de magazijn labels moet aanpassen.

Het is een hele klus om alle labels handmatig te verwijderen en nieuwe labels te creëren. Hierdoor verlies je kostbare tijd die je in andere zaken had kunnen investeren.

Magnetische labels zijn hiervoor de ideale oplossing. Je bent niet langer uren bezig met het verwijderen van oude labels en het maken van nieuwe.  Je hoeft slecht eenmalig elk label te printen en hangt dit in enkele seconden op de nieuwe locatie van je goederen.

Met onze labelprinter BBP37, magnetische labels en inktlinten kan je meteen aan de slag.

Liever advies van onze label en labelprinter expert?

Magnetische labels

2. Zorg voor een intern verkeersplan & markering

In veel bedrijven zien we nog te vaak dat het verkeer van personen en mobiele arbeidsmiddelen in opslagplaatsen niet gescheiden wordt. Dit terwijl de wetgeving wel voorschrijft dat deze van elkaar gescheiden moet zijn, zodat de werknemers zich veilig kunnen verplaatsen. (Art. III.1-21 – art. III.1-23 van de codex welzijn op het werk)

Alles start met het opmaken van een intern verkeersplan, niet enkel buiten de gebouwen maar ook binnen.  Aansluitend hierop kunnen de nodige acties ondernomen worden.

Een eenvoudige en visuele manier om dit in jouw bedrijf door te voeren is door vloermarkering of belijning aan te brengen. Deze tijdelijke of permanente markering helpt net zoals op de openbare weg om het werkveld in veilige en visuele zones op te delen. Best combineer je dit met beschermingspalen om een aanrijding te voorkomen.

Hulp nodig bij je intern verkeersplan of het uitkiezen van het juiste materiaal en de plaatsing?

Vloermarkering in magazijn

Naast het visueel afbakenen van een zone voor personen en voertuigen kan je ook andere zones markeren. In deze gids leggen we je uit welke kleur je best voor welke doeleinden gebruikt. Hieronder geven we je alvast enkele voorbeelden.

Liever meteen advies van één van onze experts?

3. Maximaliseer de efficiëntie bij het orderpicken

Kocht je ooit meubels bij IKEA? Dan moest je hoogstwaarschijnlijk jouw artikelen zelf in het magazijn terugvinden. Mochten de gangpaden, rekken en zones hier niet gemarkeerd zijn dan is de kans erg klein dat je jouw geliefde artikel voor het sluitingsuur van de winkel terugvond.

Een vlotte order picking begint dan ook met een duidelijke markering en indeling van je magazijn. Geef structuur aan je magazijn door elke zone, gang, stelling, plank en vak of bak te markeren. Alleen zo vinden (nieuwe) medewerkers vlot het artikel waar ze naar op zoek zijn.
Deze indeling kan je ook invoeren in je ERP-pakket.

Hoe vroeger je hiermee begint, hoe beter. Misschien bestaat je magazijn nu slechts uit een aantal rekken en stellingen met dozen op. Toch bespaart het je meteen tijd, zeker wanneer je bedrijf verder groeit.

Wij raden volgende structuur in je magazijn aan.

B.02.16.03.03
B = Zone in je magazijn
02 = Gangpad binnen deze zone
16 = Stelling in het gangpad
03 = Plank in de stelling
03 = Vak op deze plank

Vergeet ook de buitenkant van je magazijn niet!  Een goede aanduiding van laadkaaien en/of poorten helpt je transporteurs om de juiste locatie te vinden voor het laden & lossen.

Graag advies van onze experts of volledig gepersonaliseerde borden in de huisstijl van je bedrijf?

4. Veiligheid maakt deel uit van een efficiënte logistieke flow

Nog te vaak wordt bij het verhogen van de productie, veiligheid naar de achtergrond geschoven. Verlies je risicoanalyse niet uit het oog bij de inrichting van je magazijn.
Kleine preventiemaatregelen kunnen heel wat ongevallen voorkomen.

Je weet ongetwijfeld dat de kosten snel hoog kunnen oplopen bij een aanrijding met een machine, stelling of persoon. Gerichte investeringen in het verhogen van de veiligheid zullen op lange termijn de kosten verbonden aan ongevallen op de werkvloer doen dalen.

Aanrijbescherming blijft de nummer één manier om schade aan machines en stellingen te voorkomen. Het vinden van een evenwicht tussen veilig en werkbaar is niet altijd evident. Je stellingen en productielijnen moeten namelijk steeds bereikbaar zijn. Te veel aanrijbescherming is dus zeker ook niet goed. Wel is het belangrijk om de kritieke punten in je magazijn te identificeren en deze te beschermen. De meeste pijnpunten bevinden zich op hoeken en uiteinden van je productielijn of stellingen.

Een externe blik nodig?
Onze expert komt vrijblijvend bij je langs om jouw pijnpunten in kaart te brengen.

Maar hoe voorkom je nu actief aanrijdingen tussen heftrucks en personen en heftrucks onderling? Vandaag de dag zien we dat er vaak operationele blindheid ontstaat voor de statische signalisatie zoals bv pictogrammen, maar ook dat de BlueSpot achter heftrucks in veel gevallen niet volstaat.

Een interactief anti-aanrijdingsysteem in combinatie met LED-projectie waarschuwt medewerkers op het moment dat er effectief gevaar is. Bij een mogelijks gevaarlijke situatie ontvangen zowel de heftruckchauffeur als de medewerker een waarschuwing via trillingen, geluid of een visuele indicatie.
Heftrucks kunnen, afhankelijk van het type, automatisch vertraagd worden in bepaalde zones of bij gevaar.

Dynamische anti-aanrijdingssysteem

5. Orde en netheid draagt bij tot verhoogde efficiëntie

Een net en ordelijk magazijn bevordert de efficiëntie. Heftrucks moeten minder maneuvers maken en werknemers vinden materiaal sneller terug. Toch gebeurt het vaak bij het in- of uitpakken dat de vloer bezaaid is met karton, plastiek en ander verpakkingsmateriaal. Een pallet dat tijdelijk langs de kant wordt geplaatst, maar ook scharen, inpak tape en zelfs snijmessen slingeren overal rond.

De kans op struikelen en vallen neemt zo enkel toe. Maak steeds tijd vrij om alle spullen terug op te ruimen en netjes achter te laten. Een schaduwbord is hierbij een interessante oplossing. Zo zie je in één oogopslag of alles aanwezig is en correct is opgeborgen.
Bovendien voorkom je onnodig tijdsverlies door het zoeken naar het juiste gereedschap.

Onze grafische expert maakt jouw schaduwbord volledig op maat en in de huisstijl van je bedrijf.

schaduwbord op maat van de klant ontwikkeld

Onze experts staan van begin tot einde voor je klaar bij het (her)inrichten van je magazijn.

Blijf op de hoogte van
onze tips en tricks.