3 tips om diefstal op je werf te voorkomen

Zo voorkom je diefstallen op je werf

Diefstal en vandalisme op bouwwerven zijn een echte plaag. Jaarlijks wordt in België zo’n 80 miljoen euro aan werfmateriaal gestolen. Om dit doeltreffend aan te pakken, geldt hier meer dan ooit de regel ‘voorkomen is beter dan genezen’.

1. Gebruik identificatielabels tegen diefstal op de werf

Alles begint met het labelen van jouw materiaal. Je logo op jouw boormachine, je code op jouw ladder… in één oogopslag herken je je eigendom. Materiaal met een identificatie schrikt ook de dieven af. Daarvoor heb je uiteraard hoogkwalitatieve labels nodig. Want labels die na een tijdje loskomen, die niet op alle ondergronden kleven of moeilijk leesbaar zijn…. die hebben natuurlijk geen nut.

Daarnaast kunnen fraudebestendige labels je helpen om onnodige kosten voor garantiefraude, productvervalsing, modificatie, misbruik of diefstal van eigendommen te vermijden.

Ontdek ons gamma identificatielabels: in alle formaten & voor alle types ondergronden.

2. Beveilig jouw werf maximaal met de juiste signalisatie

Bouwwerven zijn voor dieven een makkelijke prooi. Ze zijn meestal wel afgesloten met hekkens, maar toch nog vrij eenvoudig toegankelijk. Daders mikken op allerhande werfmateriaal zoals mortelkuipen, ijzeren profielen, betonklemmen, schragen, kabels, allerhande gereedschap…

Besteed dus voldoende aandacht aan de inrichting van jouw bouwwerf: plaats verlichting, laat niets rondslingeren, beperk het aantal toegangen…

De kans op diefstal vermindert aanzienlijk indien je jouw terreinen, voertuigen en machines goed beveiligt en dit ook duidelijk aangeeft met signalisatie. Een camerabewakingsbord kan al een goede afschrikmethode zijn.

Ook (gepersonaliseerde) afbakeningslinten zorgen voor een duidelijk signaal dat de bouwplaats verboden terrein is voor niet-bevoegden.

3. Inventariseer, beheer en traceer jouw werfmateriaal

Elke werfleider en logistiek verantwoordelijke wil zijn bouwmateriaal zo efficiënt mogelijk inventariseren, beheren en traceren. Een correct beheer van gereedschap en klein materiaal draagt uiteraard bij tot het voorkomen van diefstal. Dit versnelt immers de vaststelling dat er iets gestolen is en vergroot dan ook de opsporings- en recuperatiekansen.

Maak om te beginnen een inventaris van jouw kostbaar materiaal. Registreer jouw werfmateriaal aan de hand van serienummers, unieke kenmerken en foto’s.

Een eenvoudige administratieve opvolging van jouw eigendommen met een geautomatiseerd traceer- en beheersysteem betekent bovendien tijdswinst om met jouw core business, het bouwen, bezig te zijn.

Blijf op de hoogte van
onze tips en tricks.