Wat zijn windzakken ?

Windzak

Iedereen herkent een windzak, maar weinigen kennen de precieze functie van een windzak.
In dit artikel vertellen we je er alles over.

Wat is een windzak?

Eigenlijk is een windzak een eenvoudig instrument dat een indicatie van windrichting en -snelheid geeft. Hij bestaat uit een koker van stof of flexibel plastic, aan het uiteinde voorzien van een verticaal geplaatste metalen ring die draaibaar rond een ophangpunt is bevestigd. 

Om de windzak goed zichtbaar te maken heeft hij een opvallende kleur: oranje of rood/wit gestreept. Voor betere zichtbaarheid ’s nachts en in de schemering worden ze vaak verlicht.

Hoe werkt een windzak?

Elke kleurstrook gevuld met wind komt overeen met ongeveer 5 knopen (ongeveer 9 km/u). De zak benadert dus een horizontale lijn naarmate de wind harder waait dan 25 knopen (ongeveer 45 km/u). Op deze manier kan je de windsnelheid inschatten.

De wind blaast in het grotere uiteinde van de windzak waardoor het kleinere uiteinde de stroom van de wind aangeeft. De windrichting wordt dus gezien als een standaard kompasrichting van waar de wind vandaan komt. Een windzak die naar het westen wijst , duidt op een oostelijke wind.

Waar moet ik op letten bij de aankoop?

De afmetingen van een windzak worden bepaald door de afstand waarop deze zichtbaar moet zijn.

Je ziet ze vooral op vliegvelden, op bruggen en viaducten en langs autosnelwegen om het wegverkeer te informeren over de sterkere wind die op die plaatsen kan optreden. Er is ook een verkeersbord dat voor wind en windstoten waarschuwt – het toont een windzak.

Op een vliegveld dient de windzak conform te zijn met de internationale burgerluchtvaartwetgeving (ICAO – International Civil Aviation Organisation) en te voldoen aan onderstaande bijkomende eisen:

  • Vervaardigd zijn van technisch textiel: dit weefsel moet de duurzaamheidstests hebben doorstaan en goed bestand zijn tegen weersinvloeden en uv-straling. Het weefsel is gemaakt van 3-draads garen van ongeveer 150 g/m² en moet bestand zijn tegen scheuren, vocht en schimmel.
  • Gemaakt zijn in de genormaliseerde kleuren rood / wit.

Wat is de levensduur?

Vlaggen en windzakken hangen buiten in weer en wind. Wij leveren hoogkwalitatieve producten. Toch is de levensduur van deze artikelen slechts  6 à 7 maand onder normale omstandigheden. Uiteraard kan je ze langer laten hangen maar dan bestaat het risico op scheuren e.d.

Blijf op de hoogte van

onze tips en tricks.