5S-methode als rode draad bij de lenteschoonmaak in jouw bedrijf

5s methode affiche

De korte donkere dagen van de winter hebben plaatsgemaakt voor langere dagen van daglicht en de eerste echte warme zonnestralen. Het is overduidelijk: de lente is in het land.

Het ideale moment om jouw firma opnieuw te laten blinken. Want een opgeruimde en nette werkplaats zorgt voor een verhoogde veiligheid, productiviteit en focus tijdens het werk.

Wij helpen je alvast met onderstaand stappenplan zodat ook jouw bedrijf er stralend uitziet.
Of download meteen onze checklists en affiche.

5S-methode als rode draad

De 5S-methode is van oorsprong een Japanse aanpak om jouw werkplek om te toveren tot een duidelijke, veilige en efficiënte werkomgeving. 5S staat in het Nederlands voor: scheiden, schikken, schoonmaken, systematiseren en standhouden. (Seiri – Seiton – Seiso – Seiketsu – Shitsuke)

We raden je aan om deze stappen in één dag te doorlopen.
Is dit niet haalbaar? Werk dan afdeling per afdeling.
Zo doorloop je toch het volledige proces en is de kans op slagen groter.

Hoe je alle stappen in de praktijk aanpakt leggen we je hieronder uit.
Download hier alvast een handige checklist en affiche voor het toepassen van de 5S-methode in jouw bedrijf.

Scheiden:

De eerste stap is het scheiden van wat je nodig hebt en wat niet.
Doorheen de jaren verzamel je hopen materiaal waarvan je denkt dat ze misschien ooit nog wel eens van pas zouden komen: pallets, gereedschap, defecte machines die je wilt herstellen.

Al deze spullen staat her en der in je gebouw. Je werkvlakken liggen vol met gereedschap waar niemand weet waar het vandaan komt. Paletten worden soms snel ergens achtergelaten en blokkeren zo misschien een nooduitgang.

Markeer al dit materiaal met een label. Het makkelijkste is om met een vaste kleurcode te werken zoals groen, oranje en rood. Groen betekent houden, oranje een herstelling of een item waarvan de eigenaar onbekend is en rood weg.

Oranje items bewaar je nog maximaal 6 maanden. Is de eigenaar hierna niet gevonden of is de herstelling niet uitgevoerd? Verwijder dan ook deze items.

Schikken:

Nu al het overbodige materiaal verwijderd is, starten we met het opruimen.
Door jouw werkplaats goed op te ruimen voorkom je tijdverlies. Het zoeken naar gereedschap op een chaotisch werkvlak neemt enkele minuten in beslag. Op maand of zelfs jaarbasis veranderen deze minuten in kostbare uren tot zelfs een volledige werkweek.

Jouw materiaal labelen en correct opbergen is dan ook essentieel en laat je geld besparen.

Geef al het overgebleven materiaal uit de vorige stap een vaste plaats. Gereedschap en toestellen die je dagelijks nodig hebt, moet binnen handbereik liggen. Hiervoor zijn schaduwborden een handig hulpmiddel. Zo zie je in één oogopslag of alles aanwezig is en correct is opgeborgen.

Goossaert helpt je bij het ontwerpen en produceren van jouw schaduwborden.
Contacteer ons vrijblijvend.

Schoonmaken:

Om je bedrijf letterlijk te laten stralen kan je een grondige reiniging niet overslaan.

Zowel vloeren en muren als gereedschap en toestellen moet je schoonmaken. Bespreek steeds met de maintenance manager het reinigen van machines en voer deze nooit zo maar uit.

Ga bij het schoonmaken een stap verder door steeds de oorzaak van de eventuele vervuiling na te gaan. Ligt er olie op de vloer? Werkt een afvoer niet correct?
Onderzoek waarom dit gebeurt. Misschien is er ergens een lekkage, of er foutieve producten in de afvoer terecht komen.

Systematiseren:

In deze stap gaan we alle gemaakte afspraken visueel vastleggen. Hierdoor stijgt de kans om jouw inspanningen vol te houden. Op deze manier weet iedereen, ook nieuwe werknemers, hoe de werkplaats is ingericht.

Doe je dit niet? Dan verwateren binnen de kortste keren alle afspraken en ligt al het materiaal terug door elkaar. Het visueel vastleggen van de gemaakte afspraken kan op verschillende manieren.

Markeer rekken, kasten, bakken en opbergvakken met labels. Zo vermijd je kleine handelingen zoals het open en dichtdoen van kasten. Best vermeld je op de labels de naam, barcode en eventueel een symbool of picogram van het item waardoor het visueel nog duidelijker wordt.

Materiaal dat los op de werkvloer staat baken je af met vloertape of eventueel door LED projecties van zones. Bij het afbakenen werk je met een vaste kleurcode. In dit artikel lees je welke richtlijnen je het beste volgt.

Standhouden

Waarschijnlijk de moeilijkste stap van allemaal: het in standhouden van bovenstaande stappen.

Er komt nieuw materiaal bij, productieprocessen veranderen en je medewerkers kunnen in oude gewoontes hervallen. Met een maandelijkse controle voorkom je dit en kan je de nodige wijzigingen toepassen. Met onze handige checklist doorloop je dit vlot.

Voordelen van 5S

Het implementeren van 5S creëert heel wat voordelen.
De belangrijke vind je hieronder terug:

  • De productiviteit en efficiëntie verhoogt.
  • Toenemende orde en netheid waardoor het aantal ongevallen vermindert.
  • Kortere zoektijd naar materiaal waardoor de frustraties en ergernissen daalt.
  • Je voorkomt onnodige handelingen en bewegingen doordat je meer ruimte hebt.
  • Je zorgt voor structuur en rust in je bedrijf wat resulteert in een prettige werkomgeving.

Uitdagingen van 5S

5S heeft twee grote uitdagingen: het toepassen van 5S in complexe bedrijven en het volhouden van de nieuwe gewoontes.

Bedrijven die hun productieprocessen regelmatig aanpassen zullen meer tijd moeten investeren in het doorvoeren van de 5S-methode. Tot slot vraagt 5S ook een verandering in de bedrijfscultuur. Het vergt discipline van alle werknemers om de nieuwe regels om te zetten naar nieuwe gewoontes.

We zetten je alvast op weg met deze handige checklists en affiches.

Hulp nodig bij het kiezen van de juiste 5S tools?

Onze experts staan steeds voor je klaar. Labels aangepast aan jouw activiteiten, schaduwborden in jouw huisstijl, afbakening van zones zowel digitaal als via vloerstickers,… we luisteren naar jouw wensen en zoeken samen naar de passende oplossing. Onze slogan is niet voor niets “Together for safety & efficiency”

Contacteer ons vrijblijvend.

Blijf op de hoogte van
onze tips en tricks.