AI inzetten als hulpmiddel voor veiligheid op het werk... een go of no-go?

Artificiële intelligentie is in volle opmars. Je hoor elke dag wel iets over een nieuwe tool of nieuwe evoluties binnen AI gedreven technologieën. Het evoluerende industriële landschap heeft ook een aanzienlijke invloed op gezondheid en veiligheid op het werk. Denk maar aan doorgedreven robotisatie & automatisatie en de wisselwerking tussen mens en machine. Het waarborgen van het welzijn van werknemers en het creëren van veilige werkplekken zijn niet enkel wettelijke en ethische vereisten, maar maken ook deel uit van operationele efficiëntie en productiviteit. Moet ons preventiebeleid dan ook meesurfen op deze golf van digitalisatie? 

Veranderingen en nieuwe technologieën zorgen altijd voor enige terughoudendheid en weerstand. Ook bij bedrijven in het algemeen en preventieadviseurs in het bijzonder is dit niet anders en heerst nog een drempelvrees voor het inzetten van deze relatief recente technologie om werknemers te beschermen. Dat is zeker te begrijpen. Toch willen we je geruststellen, onze ervaring in diverse sectoren leert dat de nieuwe technologie niet gevreesd, maar omarmd moet worden. Hieronder ontdek je 5 redenen waarom de integratie van nieuwe technologieën op basis van kunstmatige intelligentie (AI) veiligheid en efficiëntie kunnen bevorderen. 

1. Continue verbetering en aanpassing

Een van de meest indrukwekkende kenmerken van AI is het vermogen om te leren en zich aan te passen. Dit betekent dat AI-systemen, zoals ons anti-aanrijdingsysteem op basis van AI en SPARK, continu data verzamelen en analyseren om hun algoritmen te verbeteren. Hierdoor wordt de nauwkeurigheid in het herkennen van potentiële gevaren of onveilig gedrag alleen maar beter. Volgens onderzoek van het MIT Technology Review Insights, wordt AI steeds geavanceerder in het herkennen van patronen en anomalieën, wat cruciaal is voor de veiligheid op de werkplek. Zo herkennen de systemen steeds beter voetgangers op de werkplek, gedrag van heftruckchauffeurs of werknemers en andere objecten of situaties. 

2. Vermindering van menselijke fouten

Verlies van controle over een machine, vervoer- of transportmiddel, handgereedschap, voorwerp of dier is volgens Fedris (2022) de grootste oorzaak (20%) van arbeidsongevallen in de private sector. Menselijke fouten gebeuren en om die zoveel mogelijk te voorkomen, moeten maatregelen genomen worden. AI-systemen maken geen vermoeidheidsfouten en zijn niet afgeleid, wat ze ideaal maakt als hulpmiddel voor taken die hoge concentratie vereisen of net voor eentonige repetitieve taken waarbij de aandacht kan verslappen. Door AI in te zetten voor het monitoren van veiligheidsprotocollen en het detecteren van gevaren, kan het aantal arbeidsongevallen significant verminderen. Een studie van de National Safety Council toonde aan dat automatisering en AI kunnen helpen om de frequentie van werkgerelateerde ongevallen te verminderen tot 30%! 

3. Preventieve veiligheidsmaatregelen

AI kan helpen om potentiële veiligheidsrisico’s te identificeren voordat ze problemen veroorzaken. Een systeem zoals SPARK kan bv. detecteren wanneer werknemers niet de juiste persoonlijke beschermingsmiddelen dragen, kan robots, machines of kranen automatisch stoppen bij detectie van personen en zorgt voor monitoring van noodsituaties bij afgezonderd tewerkgestelde werknemers. Dit preventieve aspect van AI draagt bij aan een cultuur van veiligheid en bewustwording op de werkvloer.

4. 24/7 monitoring en respons

AI-systemen vereisen geen pauzes, slaap, of aflossing. Ze kunnen continu en consistent werkomgevingen monitoren, dag en nacht. Dit zorgt voor een ononderbroken toezicht op veiligheid, wat vooral interessant is voor bedrijven met nachtshifts. 24/24, 7/7 extra ogen op de werkvloer die kunnen helpen om potentiële gevaren te detecteren zonder impact op de loonkost. De capaciteit van AI om onmiddellijk te reageren op gedetecteerde gevaren, zoals het automatisch stoppen van machines, vermindert de tijd tussen de detectie van een risico en de actie om dit risico te neutraliseren.

5. Datagedreven besluitvorming

AI maakt gebruik van grote hoeveelheden data om inzichten te bieden die anders misschien over het hoofd zouden worden gezien. Door AI te integreren in veiligheidsprotocollen, kunnen bedrijven besluitvorming baseren op harde data in plaats van op intuïtie of menselijke observatie. Dit leidt tot beter geïnformeerde besluiten over veiligheidsmaatregelen en -strategieën, wat uiteindelijk resulteert in veiligere werkplekken. Dankzij een handige app van onze AI-systemen die beeldmateriaal opslaat en statistieken over detectie bijhoudt, neem je makkelijk beslissingen. Het maakt dus de weg vrij voor een meer proactieve en responsieve benadering van de bescherming van het personeel.

Conclusie

Het is begrijpelijk dat er aanvankelijk aarzeling bestaat bij het gebruiken van nieuwe technologieën, vooral wanneer de veiligheid van werknemers op het spel staat. Echter, de voordelen van AI in industriële veiligheid zijn onmiskenbaar en bieden een veelbelovende weg naar het verminderen van arbeidsongevallen, het verbeteren van de algehele veiligheidscultuur en het verhogen van de efficiëntie.
Let wel, net zoals bij hulpmiddelen in de wagen ontslaat het de werknemer niet om de nodige voorzichtigheid aan de dag te leggen en de geldende procedures en veiligheidsmaatregelen te volgen. Het is en blijft een assistentie middel die een extra laagje veiligheid kan leggen bovenop je bestaand preventiebeleid. Een bijkomende tool, die wel pro-actief dag in dag uit autonoom ernstige ongevallen en schade kan voorkomen.

Voorkom ernstige arbeidsongevallen met ons
anti-aanrijdingsysteem op basis van AI

Ben je klaar om je bedrijf te transformeren met de kracht van artificiële intelligentie? Ontdek onze anti-aanrijdingsystemen via onderstaande knop en zorg ervoor dat jouw onderneming niet alleen veiliger, maar ook efficiënter wordt. 

Onze experts komen vrijblijvend langs en bekijken samen met jou de mogelijke oplossingen specifiek voor jouw uitdaging. Met meer dan 85 jaar ervaring in diverse sectoren en een ruim oplossingsgamma bieden we je kwalitatieve, duurzame en innovatieve oplossingen aan.

Blijf op de hoogte van
onze tips en tricks.