Hoe kan de nieuwe wegcode van 2025 jouw bedrijfssite veiliger maken?

In de herfst van 2025 komt er een nieuwe wegcode in België. Dat kondigde federaal minister voor Mobiliteit Georges Gilkinet (Ecolo) aan. Dit betekent nieuwe en aangepaste regels en verkeersborden op de openbare weg, maar ook op bedrijfssites met veel verkeer is dit belangrijk en kan het de veiligheid verhogen. In dit artikel leggen we uit hoe je met de nieuwe wegcode de veiligheid op jouw bedrijfsterrein verhoogt.

Bedrijfsterreinen zijn privé-eigendom en bedrijfseigenaren mogen zelf kiezen welke signalisatieborden zij op hun site plaatsen. Toch is het verstandig om dezelfde signalisatie te kiezen die geldt op de openbare weg voor jouw bedrijfssite. Die is bij werknemers en bezoekers van de site vaak gekend en er is geen bijkomende uitleg of opleiding nodig. Je vermijdt zo onduidelijkheid, verwarring en arbeidsongevallen (al dan niet met de dood tot gevolg). Ze dragen bij aan een veiligere werkomgeving en aan een vlottere logistiek en transport binnen uw bedrijfsterrein.

Nieuwe gevaarsborden

De code van de openbare weg introduceert acht nieuwe gevaarsborden. 5 daarvan zijn relevant om de veiligheid te verhogen op bedrijfsterreinen met veel verkeer.

1. Zachte berm: Voor het beschermen van heftrucks of andere voertuigen is het belangrijk om aan bestuurders duidelijk te maken dat er een zachte berm verderop ligt. Zo vermijd je schade en onnodige kosten.

2. IJzel of sneeuw: In de wintermaanden is het belangrijk om de toestand van het bedrijfsterrein aan werknemers en bezoekers duidelijk te maken. Soms is het niet meteen duidelijk dat er ijzelvorming op het terrein gevormd is of is er nog geen zout gestrooid. Houd betrokkenen duidelijk op de hoogte om de aandachtigheid te verhogen.

3. Mist: Ook in geval van mistvorming is het belangrijk om bezoekers duidelijk op de hoogte te stellen. Met interactieve borden en lichten vergroot je nog meer de aandacht en de zichtbaarheid als die beperkt zijn door de mist.

4. Spoorvorming: Op bedrijfsterreinen is er soms sprake van spoorvorming door zware vrachtwagens. Het is niet altijd evident om dit snel te herstellen dus is een signalisatiebord een goede (tijdige) oplossing. Zo vermijd je schade aan kleinere voertuigen of heftrucks.

5. Verzinkbare paaltjes: Maak op je bedrijfssite duidelijk waar er verzinkbare paaltjes staan om te vermijden dat vrachtwagens of andere voertuigen beschadigd geraken.

Andere regels en verkeersborden

Daarnaast betreft de wegcode regels en verkeersborden met meer aandacht voor actieve weggebruikers, zoals fietsers en voetgangers. Het doel is om het gebruik van alternatieve vervoersmiddelen (zoals de fiets, steps en speedspedelecs) te stimuleren. Hier vind je een volledig overzicht van de nieuwe regels en verkeersborden die in 2025 in voege gaan. De code van de openbare weg moet in de lente van dit jaar wel nog goedgekeurd worden door de Raad van State.

Wil jij jouw imago en de veiligheid op jouw bedrijfssite ook verhogen met signalisatie op maat?

Bezoekers en leveranciers vinden sneller de weg in en rond je bedrijf dankzij informatieborden, wegwijzertotems en verkeersborden. Wil je net dat tikkeltje meer? Geen probleem. We ontwerpen, indien gewenst, alles op maat en in de huisstijl van je bedrijf.

Onze experts komen vrijblijvend langs en bekijken samen met jou de mogelijke oplossingen specifiek voor jouw uitdaging. Met meer dan 85 jaar ervaring in diverse sectoren en een ruim productgamma bieden we je kwalitatieve, duurzame en innovatieve oplossingen aan.

Bekijk hieronder onze verschillende verkeersborden voor jouw bedrijfssite, advies en extra informatie.

Blijf op de hoogte van
onze tips en tricks.