Labels, etiketten en stickers: de verschillen en ons advies

Labels stickers en etiketten

In de volksmond worden labels, etiketten en stickers nogal vaak door elkaar gehaald. Maar wat is nu het verschil? En voor welke toepassing gebruik je ze? In dit artikel leggen we je de verschillen uit en geven je meteen ook advies bij het kiezen van het juiste label.

Stickers, etiketten en labels

We merken dat de termen labels, etiketten en stickers bij klanten vaak door elkaar worden gehaald. Of dit vreemd is? Zeker niet. Deze drie lijken nu eenmaal heel hard op elkaar, maar hebben wel verschillende eigenschappen en toepassingen.

Zo moet een label niet per se plakken. Denk hierbij aan kleding of textiel labels in je kleding. Deze plakken niet, maar bevatten wel informatie over het kledingstuk zoals wasvoorschriften en materiaal. Maar ook krimpkousen, kabeltags en dragers zijn enkele voorbeelden van niet-klevende labels. Hiernaast kan een label ook een verzamelnaam zijn voor etiketten die onder dezelfde groep vallen, bijvoorbeeld fraudebestendige labels. Tot slot is ‘label’ de Engelse vertaling van het woord ‘etiket’. Mede hierdoor worden de termen label en etiket vaak door elkaar gebruikt.

Ook een etiket kan zowel klevend als niet-klevend zijn. Het grote verschil met een label is dat een etiket meer informatie bevat specifiek over het item waarop het geplakt wordt. Denk hierbij aan waarschuwingsetiketten en verpakkingsetiketten Er bestaan ook blanco etiketten, waarop je zelf de informatie kan schrijven.

Tot slot zijn stickers steeds zelfklevend en bevatten een eenvoudige boodschap. Zo vind je ze in het dagelijkse leven terug op artikelen in de winkel zoals ‘1+1 gratis’.

Zoals je merkt is het grootste verschil de kleefbaarheid en de inhoud van de boodschap. Toch is er nog één merkbaar verschil tussen enerzijds etiketten en labels en anderzijds stickers. Zo zijn etiketten en labels ‘slimmer’. Dit doordat je ze kan uitrusten met RFID-techniek (Radio-frequency identification). Hiermee kan je data op een chip opslagen en monitoren. Meer weten over RFID-techniek en wat het precies is? Lees het hier.

RFID labels

Gaan we je volgende keer corrigeren wanneer je contact met ons opneemt? Absoluut niet. Onze experts zijn er net om je te adviseren in het maken van de juiste keuze voor jouw specifieke vraag.
Aarzel dan ook niet om ons te contacteren voor meer informatie.

Advies bij het kiezen van het juiste label of etiket

Op het eerste zicht ziet een label er vrij eenvoudig uit. Toch is de opbouw veel complexer dan je denkt. Zo is een professioneel label of etiket opgebouwd uit vier basislagen, elk bestaand uit verschillend materiaal. De combinatie van deze materialen bepalen de eigenschappen van je label zoals onder andere de kleefkracht, scheurbestendigheid en Uv-bestendigheid.

Om de zoektocht naar jouw label te vergemakkelijken geven we je enkele tips bij waarmee je zeker rekening moet houden.

Wat is het doel van je label ?

Waarschijnlijk weet je al waarvoor je een label wil gebruiken. Je wilt bijvoorbeeld etiketten gebruiken om kabels mee te identificeren, je magazijn mee in te richten of de veiligheid te verhogen met veiligheidssignalisatie

Maar misschien zijn er nog eisen waaraan je etiket moet voldoen? Denk hierbij aan de kleefkracht. In je magazijn is het interessant dat je alle etiketten makkelijk kan herpositioneren terwijl je voor je labostalen net labels wil die permanent blijven kleven.

In welke omgeving ga je jouw etiket gebruiken?

Een etiket dat niet bestand is tegen de omgevingsfactoren zal nooit doen waarvoor hij gemaakt is. Daarom is dit een zeer cruciale factor om rekening mee te houden in je keuze. Wordt jouw label blootgesteld aan extreme temperaturen, chemicaliën, hoge wrijving of veel Uv-stralen? Ga dan in de eigenschappen van het materiaal na of ze hiervoor bestand zijn.

Ben je niet helemaal zeker?

Labels cryo

Eigenschappen van het oppervlak

Naast de omgeving is de ondergrond waarop je jouw etiket aanbrengt belangrijk voor de keuze van de kleefstof. Een ondergrond zoals roestvrij staal zal bijvoorbeeld een andere kleefstof vereisen dan glas of plastic.
Ook de eigenschap van de ondergrond zal bepalend zijn of je etiket blijft kleven of niet. Zo is er een verschil tussen gladde of ruwe oppervlakken, vlakke of gebogen en lage of hoge oppervlakte-energie.

labels voor extreme omstandigheden

Regelgeving

Vervolgens ga je na of jouw etiketten moeten voldoen aan wettelijke vereisten. Zo kan het zijn dat het label moet voldoen aan militaire of industriële specificaties zoals een verbod op chemische stoffen of het gebruik van niet ontvlambaar materiaal.

Printtechnologie

Tot slot is de printtechnologie de laatste factor waarmee je rekening moet houden. Je kan ervoor kiezen om jouw etiketten of veiligheidssignalisatie te laten printen of zelf te printen met een labelprinter. We helpen je graag in de keuze naar de juiste printer. In enkele stappen vind je hier de perfecte labelprinter.

Of vraag vrijblijvend advies aan onze experts.

Labelprinter

Zelf je labels printen? Ontdek onze labelprinters

Heb je vaak labels nodig? Dan kan het interessant zijn om een eigen labelprinter te kopen. In dit artikel lees je alvast de verschillende voordelen van een eigen labelprinter. Wens je graag meer tips en advies over het kiezen van de juiste labels en/of labelprinter? Neem dan vrijblijvend contact op met onze experts. Ze adviseren je vrijblijvend over de beste oplossing op maat van jouw bedrijf.

Blijf op de hoogte van
onze tips en tricks.