Hoe bescherm je jouw gebouw en machines tegen aanrijdingen?

Aanrijdingen in je magazijn en productie voorkomen

Een vrachtwagen die de hoek van de gevel meeheeft. Een vorkheftruck die een rek in het magazijn onderuit trekt en een domino effect veroorzaakt.
Een verkeerde inschatting of een kleine afleiding is genoeg voor een aanrijding. Zeker in industriële omgevingen kan dit ernstige gevolgen hebben.
Denk maar aan het moeten stilleggen van je productie door een defecte machine.

Zorg daarom voor voldoende buffers tussen de verkeersstromen op het bedrijfsterrein en de rest van je infrastructuur.

1. Creëer stevige barrières

Plaats stevige, goed zichtbare barrières aan risicovolle zones. Kies voor stevige materialen en zorg dat ze zorgvuldig ingebetoneerd of bevestigd worden zodat ze een klap kunnen opvangen.
Palen en beugels zijn verkrijgbaar in allerlei hoogtes, breedtes en vormen. Zo blijft geen enkele hoek onbeveiligd. Hiernaast zijn er ook palen en beugels die meebuigen of flexibel zijn. Dit kan de schade aan zowel het voertuig als de aanrijbescherming zelf beperken.

De meeste beugels en palen zijn beschikbaar in geel-zwart. Dit omdat ze goed opvallen en duidelijk in het oog springen. Wil je toch een andere kleur? Vraag ernaar bij onze experts.

Bekijk hier al onze stoot- en aanrijbescherming.

2. Zorg voor een zachte landing

Rijdt er toch iemand ergens tegenaan? Zorgt dan voor een zachte landing.
Stootkussens en parkeerstops bieden een oplossing om de schade te beperken.

Wil jij de schade bij een aanrijding beperken, maar heb je graag hulp bij het kiezen van het juiste materiaal?

3. Neem extra voorzorgen bij magazijnrekken

Als je ooit al eens een compilatievideo van heftruck fails hebt bekeken (of er al van dichtbij hebt mogen meemaken), dan weet je dat er heel snel heel veel schade kan veroorzaakt worden. Een kleine duw van een heftruck kan al genoeg zijn om een heel magazijnrek te laten instorten, zeker als het rek al wat overbeladen was. Zorg daarom dat er voldoende aanrijdbeveiligingen worden aangebracht die alvast kleine stoten kunnen opvangen.

4. Weet wat er om de hoek loert

Vermijd dat er bij het nemen van een bocht plots moet uitgeweken worden voor een onverwachte hindernis, zoals bijvoorbeeld een pallet goederen dat in een magazijngang is blijven staan, of een stilstaande wagen. Hang daarom veiligheidsspiegels bij kruispunten waarbij het zicht op mogelijke obstakels of tegenliggers belemmerd wordt.

Je kan hiervoor ook LED-borden inschakelen die aan bewegingssensoren of kinetische sensoren gekoppeld zijn. Die borden waarschuwen wanneer er een voetganger of vorklifttruck nadert door fel aan en uit te flikkeren. Door deze borden en sensoren aan gevaarlijke kruispunten in jouw magazijn te plaatsen, kan je bruuske uitwijkingen en aanrijdingen met ernstige gevolgen voorkomen.

Meer informatie of een analyse bij jou ter plaatse?

Blijf op de hoogte van
onze tips en tricks.