Knowhow: Identificatie van draden en kabels

Hoe kies ik een draadmerker?

Wanneer u begint met het markeren van uw draden, is het soms moeilijk om te weten welke merkers u precies nodig heeft.

Daarom moet u uzelf eerst 4 hoofdvragen stellen. De antwoorden op die vragen helpen u op weg om de juiste draadmerkers voor uw situatie uit te kiezen. 

Vraag 1: Markeert u de kabel of draad na aansluiting? 

Krimpkousen kunnen alleen vóór aansluiting worden gebruikt, aangezien ze over het open uiteinde van de draad moeten worden geschoven. Deze niet-klevende merkers zijn flexibel en kunnen vóór het krimpen van plaats verschoven worden. Na het krimpproces zitten ze perfect rond de draad en zorgen ze voor een permanente identificatie, zelfs in veeleisende omgevingen.

Vraag 2: Hoe groot is de draad die moet gemarkeerd worden?

De diameter van de draad bepaalt het formaat van de krimpkous of de hoogte van uw kabellabel. Hoe u de afmetingen van zelflaminerende labels berekent, leest u hier.

Vraag 3: Print u uw merkers zelf of koopt u voorbedrukte merkers?

Voorbedrukte merkers zijn verkrijgbaar met diverse teksten, maar ook teksten op maat zijn mogelijk voor grote opdrachten. De merkers worden geleverd in diverse verpakkingen en formaten, waardoor ze gemakkelijk te gebruiken en mee te nemen zijn. Ze zijn perfect geschikt voor eender welke toepassing.

Merkers kunnen bedrukt worden met verschillende teksten, naargelang de behoefte. Daarvoor kunnen verschillende methodes worden gebruikt: draagbare draadmarkeringsprinters of computersoftware voor thermische transfert-, dot-matrix- of laserprinters. Voor iedere toepassing is een ruime keuze aan formaten verkrijgbaar. De flexibiliteit van deze bedrukbare merkers is dat eender welke tekst op maat kan worden geprint. Verder zijn ze ook ideaal voor toepassingen die uitgebreide teksten vereisen.

Vraag 4. In welke omgeving zullen deze draadmerkers worden gebruikt?

Het is zeer belangrijk dat u voor de draadmerker een materiaal kiest dat geschikt is voor de gewenste toepassing. Te veel bedrijven brengen markeringen aan en merken te laat dat ze niet het juiste materiaal hebben gekozen. Stel uzelf dan ook zeker deze vraag voordat u een draadmerker kiest.

Vraag gerust eens vrijblijvend een staal aan van de draadmerker(s) die u in gedachten heeft.