Oranje verkeerspaal verdwijnt uit het straatbeeld

Ooit een geheugensteuntje bij parkeren, nu voer voor discussie. Wat is er aan de hand? 

Vlaams minister van Mobiliteit Lydia Peeters (Open VLD) kondigde aan dat ze werk maakt van het schrappen van de oranje verkeerspaal. De oranje kleur moest meteen duidelijk maken dat in die straat een specifieke regeling geldt rond parkeren of stilstaan. Dat zorgt nu voor heel wat onnodige discussie, o.a. in Turnhout, waar de palen voor de gebruikte verkeersborden niet oranje waren en verschillende auto’s getakeld werden. Sommige foutparkeerders trokken zelfs naar de politierechter en werden vrijgesproken omdat een oranje paal ontbrak. De gemeentes weten het duidelijk zelf niet goed meer en daar wil de minister nu letterlijk en figuurlijk paal en perk aan stellen.

Het kabinet van Peeters werkt momenteel aan een nieuw reglement. Daardoor verdwijnt de huidige, onduidelijke regel, kort na de hervorming van de wegcode, die later dit jaar rond moet zijn. Het resultaat moet 1 paal voor alle mogelijke verkeersborden zijn.

Wat kunnen we leren van het reglement in Nederland?

“Vlaanderen boven”, maar deze keer niet. In Nederland pakken ze het anders aan. Waar bij ons het verkeersbord voorbij elk kruispunt dient te worden herhaald, worden verkeersborden enkel aan de wijkgrenzen geplaatst om de regels aan te kondigen. Dit om duidelijk te maken dat ze voor de hele wijk gelden. Zo besparen onze Noorderburen niet alleen een hele hoop onduidelijkheid, maar ook een grote kost aan verkeersborden voor elke straathoek. Een lesje in spaarzaamheid & efficiëntie dus van de Nederlanders. Nu rest alleen de vraag of onze landgenoten klaar zijn voor zo’n eenmalige aankondiging, of in het actuele geval, voor de nieuwe standaardpaal.

Duidelijke signalisatie verhoogt efficiëntie, veiligheid en imago

Onduidelijkheid, maar ook overkill leidt tot ergernis, chaos en problemen. Het voorval uit Turnhout bewijst dit en toont nogmaals het belang aan van duidelijke signalisatie. Met een goede signalisatieaanpak verhoog je niet alleen de efficiëntie op jouw bedrijfsterrein of -site, maar ook de veiligheid en jouw imago.

Goossaert biedt diverse signalisatieoplossingen aan op maat van jouw bedrijf of instelling. Wil je hier graag meer over lezen? Neem dan snel een kijkje op onze expertblog of aarzel niet om ons te contacteren met jouw specifieke vraag via het contactformulier.

Blijf op de hoogte van
onze tips en tricks.