Veiligheidsspiegels: hoe kies je de juiste?

Veiligheidsspiegels

Het grootste gevaar schuilt vaak in de kleinste hoek. Dit is vooral het geval in fabrieken of op werkplekken met gevaarlijke machines. Daarom dat een controlespiegel een onmisbaar hulpmiddel is in een industriële omgeving.

Het kiezen van de juiste verkeersspiegel

Veiligheidsspiegels je vindt ze in alle soorten en maten, maar met welke factoren moet je rekening houden in je zoektocht?

1. Plaats en sector

Allereerst is het belangrijk om te weten waar je jouw spiegel gaat plaatsen. Ben je van plan om deze buiten te plaatsen? Dan is het vanzelfsprekend dat deze tegen een stootje moet kunnen. Zorg er dus zeker voor dat hij condens -en weerbestendig is. Niet alleen de spiegel, maar ook de beugel en paal moeten buiten roestbestendig zijn.

Verder is ook de sector van belang. In sommige sectoren gelden bepaalde regels, zo mag een spiegel in de voedingsindustrie absoluut niet breekbaar zijn.

2. Wat is je doel?

Een spiegel is pas echt doeltreffend als de kromming is afgestemd op het aantal richtingen die je moet controleren. Moet je verkeer uit twee richtingen controleren dan zal de bolling ongeveer 90°C zijn, bij vier richtingen is dit 360°C.

Hoe meer richtingen je moet controleren, hoe groter de kromming, maar hoe meer de spiegel het beeld verkleind.

veiligheidsspiegels keuze

3. Grootte

De grootte die je kiest, wordt bepaald door twee factoren: enerzijds de kromming en anderzijds de afstand tot de gebruiker. Hangt of staat de spiegel ver van de gebruiker? Dan heb je een grotere spiegel nodig. Is de kijkafstand tot aan de spiegel klein? Dan kies je voor een kleinere spiegel.

Elke spiegel is anders. Een standaard tabel met welke grootte bij welke kijkafstand hoort bestaat dus niet.

4. Materiaalkeuze

Het materiaal waaruit de spiegel is gemaakt is ook belangrijk. Zo bestaan er drie verschillende soorten.

Kies je een verkeersspiegel uit acryl dan ga je voor de beste prijs-kwaliteitsverhouding. Deze veiligheidsspiegel is 25 keer sterker dan glas uit dezelfde dikte en hierdoor slagvast.

Polycarbonaat heeft dezelfde eigenschappen als acryl, maar is 250 keer sterker dan glas van dezelfde dikte. Op plaatsen waar veel vandalisme voorkomt is dit dus de ideale oplossing. Wel is deze spiegel duurder dan één uit acryl.

Gaat je spiegel veel te verduren krijgen? Dan kies je best voor roestvrij staal (RVS). Ze zijn niet alleen onbreekbaar, maar ook bestand tegen extreme temperaturen.

5. Eigenschappen

Vergeet ook zeker niet te kijken naar de eigenschappen van de veiligheidsspiegel. Zo kunnen volgende eigenschappen voor jou van belang zijn:

  • Uv-bestendig
  • Anti-kras
  • Hitte-en vorstbestendig
  • Anticondens
  • Zelfreinigend
  • Garantie

Bekijk al onze veiligheidsspiegels in de webshop of contacteer onze experts voor vrijblijvende informatie.

Blijf op de hoogte van
onze tips en tricks.