Voorkom dat je gereedschap gestolen wordt of pootjes krijgt

Voorkom diefstal
Krijg je vaak te maken met gestolen gereedschap op je werf of uit je magazijn?
Of het nu komt door verstrooidheid, slordigheid of kwaadwilligheid: vermiste tools zijn een vervelende zaak. 

Je kan je werk niet (goed) uitvoeren. Er gaat tijd verloren terwijl je naar jouw gereedschap zoekt. In het slechtste geval ontstaat onderling wantrouwen op de werkvloer. Worden er spullen bewust meegenomen of liggen ze gewoon niet op de afgesproken plaats?

De oplossing? Zorg dat iedereen vlot kan zien waar het materiaal thuishoort en maak het dieven moeilijk.

We helpen je graag op weg met volgende tips

1. Materiaal opbergen moet vlot gaan

Maak de drempel om materiaal op te bergen zo laag mogelijk. Overvolle (en daardoor rommelige) kasten, ingewikkelde inventarissystemen of gewoon geen duidelijke afspraken. geen wonder dat er al snel materiaal begint rond te slingeren.

Begin met een stevige basis: organiseer al het werkmateriaal op een zinvolle manier. De 5S-methode kan hierbij een waardevolle handleiding vormen. Voorzie daarna de nodige ruimte voor het materiaal. Zorg daarbij dat het vlot opgepikt kan worden én terug opgeborgen kan worden.

Een sterk hulpmiddel hierbij zijn schaduwborden: zo ziet iedereen in een oogopslag waar het materiaal hoort en wat er ontbreekt.

Schaduwborden voor een opgeruimde werkplaats

2. Maak het materiaal onaantrekkelijk om te stelen

Zorg dat elk stuk gereedschap duidelijk geïdentificeerd is: kleef er een groot, stevig etiket op met het logo van jouw bedrijf, al dan niet van diefstal-verklikkend materiaal. Duidelijke identificatie voorkomt verwarring en dat iemand het per ongeluk meeneemt. 

Het maakt het tegelijk moeilijker voor dieven om het materiaal mee te grissen en door te verkopen. Er mogen al geen getuigen in de buurt zijn, want die zouden meteen zien dat er bedrijfseigendom wordt gestolen. Door te kiezen voorfraudebestendige labels kan de dief ook niet snel het label er afprutsen. Het bewijs dat het gestolen materiaal is blinkt er in het groot en duidelijk opNiet geschikt om door te verkopen, noch aantrekkelijk om buitenshuis te gebruiken.

3. Maak de omgeving diefonvriendelijk

Hoge rekken, donkere hoekjes,… in de meeste productieomgevingen is het voor een dief niet zo moeilijk om plekjes te vinden waar hij onopgemerkt materiaal kan laten verdwijnen. Heel de infrastructuur aanpassen is niet realistisch, maar het ophangen van bewakingsspiegels en camerabewakingsbordjes gaat wel snel. De dief kan zich nergens wegsteken, dus het risico om betrapt te worden wordt zeer groot.

veiligheidsspiegel

4. Inventariseer en scan jouw materiaal

Als er geen inventaris van het materiaal bestaat, kan er ook niet gecontroleerd worden of er zaken verdwijnen.

Wanneer je jouw materiaal gaat labellen (zie tip 2), zorg dan meteen dat er ook een barcode of QR-code op het label staat. Scan het materiaal en noteer daarbij waar of bij wie het zich bevindt. Wordt het materiaal op baan of naar een andere afdeling meegenomen? Scannen en aanduiden. Verdwijnt er toch iets? Dan kan je achterhalen wie er laatst verantwoordelijk voor was en de nodige maatregelen nemen. 

Degelijke traceer- en beheer software speelt bij deze stap een belangrijke rol. Scannen en beheren moet zo efficiënt mogelijk verlopen, zodat het goed toegepast wordt.

De Goossaert productspecialisten helpen je graag verder met de keuze en implementatie van deze software.

Blijf op de hoogte van
onze tips en tricks.