Lean management: Leid je magazijn en productie zo efficiënt mogelijk

Magazijn lean management

Je wenst jouw werkprocedures aan te passen om een efficiënter en rendabeler resultaat te bekomen. We hebben het hier over ‘lean management’. Wat zegt je? Lean management.

Dat is niets meer of minder dan het continu verbeteren van resultaten. Dat kan op verschillende niveaus gebeuren: meer winst, meer tijd, betere service naar je klanten toe, een kortere doorlooptijd, enz.
Een kernbegrip hierbij is: verspilling elimineren of toch minstens tot een absoluut minimum beperken. In dit artikel hebben we het meer specifiek over de workflow in een productie-omgeving of een magazijn.

Om jouw personeel of collega’s aan te leren hoe het productieproces vlotter en veiliger kan verlopen, hoef je enkel heel praktisch na te denken:

  • Wat zijn de verschillende stappen die je doorloopt?
  • Wat zijn de moeilijkheden daarbij?
  • Hoe kunnen we dit proces aanzienlijk verbeteren? 

Een voorbeeld uit de praktijk: in het magazijn werken 6 medewerkers en in de productie 5 mensen. De productiewerkplaats en het opslagmagazijn lopen op een bepaalde plaats in elkaar over. Klanten halen hun producten op in het magazijn waardoor er veel passage is. 
Denk daarbij niet alleen aan het verloop van klanten en medewerkers, maar ook aan heftrucks, in- en uitritten. Al deze handelingen coördineer je zodat dit proces efficiënt en dus kostenbesparend verloopt.

Wanneer je hier de moeilijkheden overloopt. Kan je jezelf de vraag stellen of er voldoende signalisatieborden hangen en gevaren duidelijk gesignaleerd en/of afgebakend zijn. 

Deze moeilijkheden kan je wegwerken door enkele maatregelen te nemen. Zo zorgen signalisatieborden voor een duidelijk overzicht waar klanten hun goederen mogen afhalen. 
Wanneer een heftruck aankomt, brandt een waarschuwingslicht en gaat een geluid af om duidelijk te maken dat er voorrang moet worden verleend.
Bij het uitvallen van de elektriciteit lichten de fotoluminescente nooduitgangen op.
Het hoofd stoten aan de rekken wordt voorkomen door rekbeschermers te plaatsen. 

Verbeter jij graag de werkprocedures?
Onze experts geven je graag persoonlijk advies.

Blijf op de hoogte van
onze tips en tricks.