Dynamische veiligheidsoplossing met LED-projectie

Dynamische veiligheidsoplossing met LED-projectie

Drukke punten in magazijnen, ze zijn haast niet te voorkomen. Ongevallen daarentegen kan je wel vermijden. Door het nemen van de juiste veiligheidsmaatregelen kan je de risico’s tot een minimum beperken.

TVH zet hoog in op veiligheid. Met veiligheidsspiegels, vloermarkering en aanrijbescherming verhogen ze al de zichtbaarheid en scheiden ze het verkeer van voetgangers en heftrucks.

Toch wouden ze één van hun drukste punten nog veiliger maken. Hiervoor contacteerden ze Goossaert. Onze experts gingen samen met hen op zoek naar de beste veiligheidsoplossing op maat van hun situatie.

Huidige situatie:

Om de uitdaging en wensen van TVH in kaart te brengen volgde een eerste verkennend gesprek.

Onderstaand kruispunt is één van de drukste delen van hun magazijn. Zoals je ziet komen er op dit punt 4 invalswegen bij elkaar. Heftrucks en AGV’s (automatic guided vehicles) rijden hier continu af en aan. Gezien en gezien worden is hier essentieel, dit zowel voor de veiligheid als om efficiënt te kunnen werken. Dankzij de veiligheidsspiegel vergrootte de zichtbaarheid al, maar toch kon je nog niet al het aankomende verkeer zien, waardoor er gevaarlijke situaties konden ontstaan.

De vraag van TVH en onze uitdaging was: de veiligheid en efficiëntie op dit punt te verhogen om ongevallen te voorkomen en tijdswinst te realiseren.

Optimaliseren van verkeer in je magazijn

Oplossing op maat van de klant

Na een analyse door onze specialisten stelden we een dynamische veiligheidsoplossing met LED-projectie voor.

Deze oplossing projecteert in functie van het aankomend verkeer een STOP-pictogram of een pijl.
Indien er geen verkeer wordt gedetecteerd projecteren we standaard een pijl. Zo onderbreken we het heftruck verkeer niet nodeloos. Hierdoor bespaart TVH elke dag kostbare tijd.
Wanneer er wel een heftruck of AGV wordt gedetecteerd verandert de pijl in een STOP-pictogram en moet de heftruckchauffeur wachten tot de zone terug vrij en veilig is. Op deze manier vermijdt TVH aanrijdingen en bijna-aanrijdingen. Is het kruispunt vrij, verandert het STOP-pictogram weer in een pijl en kan de heftruck zijn weg verderzetten.

Implementatie van deze oplossing

Kiezen van het correcte materiaal in functie van de omgevingsfactoren

LED-projectoren bestaan in 1001 soorten, maten en voor uiteenlopende toepassingen. Bij het kiezen van zo’n projector is het belangrijk dat je je laat begeleiden door experts. Zij weten welke projector voldoet aan de eisen van jouw werkomgeving. Zo voorkom je dat je een projector kiest waarvan de projectie nauwelijks zichtbaar is. Of zelfs maar een levensduur van enkele maanden heeft.

Om de juiste projector voor TVH te kiezen, voerden we eerst enkele metingen ter plaatse uit waaronder: lichtintensiteit, temperatuur en afstand tot de plaats van projectie. Daarnaast is ook de kleur van de ondergrond en de gewenste grootte van het pictogram belangrijk.

Op basis van deze metingen stelden we een LED-projector voor die aansloot aan de behoeften van TVH.

Verder zorgen twee sensoren, die het aankomend verkeer detecteren, voor het aansturen van de projectoren.

Installatie van de totaaloplossing

Goossaert ontzorgde TVH van bij de analyse tot de installatie.
De plaatsing gebeurde door ons technische team. De bevestiging en koppeling van de sensoren en projector voerden we met zorg uit.

Tijdens de installatie van het project werd de voorrangsregeling verder afgestemd op het verkeer en de activiteiten bij TVH.

Tot slot voerden we de nodige testen uit, werd het systeem in dienst gesteld, en kregen de medewerkers ook een briefing over de werking van deze oplossing.

Resultaat

Dankzij deze totaaloplossing werd de veiligheid en efficiëntie op één van de drukste punten verhoogd. Benieuwd naar het resultaat?

Bekijk dan deze video.

Benieuwd naar de mogelijkheden binnen jouw bedrijf?

Contacteer ons vrijblijvend voor een eerste gesprek