Hoe kan ik mijn medewerkers beschermen tegen de risico's van digitale transformatie op de werkvloer?

Voor de Europese week voor veiligheid en gezondheid op het werk van EU-OSHA belichten we deze week 3 oplossingen om de gevaren van de digitale transformatie op de werkplek te beperken. Deze slimme oplossingen houden rekening met de uitdagingen van digitale technologieën en zijn onmisbaar voor preventieadviseurs binnen heel wat sectoren. Ontdek hier hoe je jouw werkplek veiliger kan maken.

1. Dynamische LED-projectie

De eerste oplossing die we toelichten en die sterk bijdraagt tot het verhogen van de veiligheid in werkomgevingen is dynamische LED-projectie. Een veelvoorkomend en herkenbaar probleem in productie- en logistieke omgevingen is operationele blindheid. Je hebt het ongetwijfeld al zelf meegemaakt dat er na een tijd gewenning voor statische waarschuwingssymbolen optreedt. Dat kan ervoor zorgen dat je symbolen gaat negeren en je je ongewild blootstelt aan verschillende gevaren.

Om de aandacht voor die gevaren te verhogen is het goed extra te waarschuwen wanneer een gevaarlijke situatie zich voordoet. Een uitstekende oplossing daarvoor is dynamische LED-projectie. Daarbij krijgt een werknemer bijvoorbeeld een waarschuwingssymbool te zien als hij een risico zone wil betreden, een drukke AGV-zone nadert of wil oversteken, of er een heftruck gevaarlijk in de buurt komt. Zo versterk je de aandacht en vermijd je werkongevallen. Uiteraard kan je LED projectie ook inzetten voor preventieve boodschappen zoals het verplicht dragen van gehoorbescherming of andere PBM’s. Bekijk hier alle mogelijkheden

2. Anti-aanrijdingsysteem

De tweede oplossing waar we deze week meer aandacht aan willen geven is ons anti-aanrijdingsysteem. Uit de meest recente cijfers van Fedris blijkt dat er steeds meer (zware) ongevallen zijn met heftrucks. 80% hiervan zou te wijten zijn aan menselijk gedrag. Ongetwijfeld heb je op de werkvloer zelf al aanrijdingen of bijna-ongevallen meegemaakt met mobiele arbeidsmiddelen. De menselijke of materiële schade kan hier groot zijn.

Bij een anti-aanrijdingssysteem communiceren 2 of meer afzonderlijke zender-ontvangers peer-2-peer met elkaar. Dit kan bv. gaan over personen, mobiele arbeidsmiddelen of robots. De UWB-technologie localiseert de tag tot minder dan 30cm accuraat. Zo weet het systeem steeds perfect waar personen of voertuigen zich bevinden en kan er een waarschuwing geven worden bij potentieel gevaar. Met dit systeem kan men ook heftrucks vertragen in specifieke zones of bij gevaar voor aanrijding. De implementatie hiervan is afhankelijk van het type heftruck. Daarnaast bestaan er nog tal van andere toepassingen. Zo kan je het anti-aanrijdingssysteem bijvoorbeeld ook naadloos koppelen met dynamische LED-projectie. Op die manier kan je actief inzetten als bijkomende hulp bij het voorkomen van (zware) arbeidsongevallen.

3. Lockout Tagout

De laatste oplossing die levens van jouw werknemers kan redden en die we deze week graag extra in de spotlight zetten is Lockout Tagout. Wanneer je de krant openslaat zie je jammer genoeg nog veel ongevallen veroorzaakt door het plots inschakelen van machines bij onderhoud of herstellingen. Helaas meestal met zware menselijke, materiële en financiële gevolgen. Ook bij jou op de werkplek kan je wellicht tal van dergelijke risico’s in kaart brengen. Lockout Tagout is een preventiemaatregel om de veiligheid bij operationele onderhouds- of herstellingswerken te verhogen. Bij onderhoud- of herstellingswerken stelt de onderhoudsmedewerker zich bloot aan gevaren zoals de ongecontroleerde opstart van machines, extreme hittebronnen en het vrijkomen van schadelijke stoffen.

Met een goede LOTO procedure (lockout tagout) kan je deze gevaren neutraliseren door o.a. het vergrendelen van alle energiebronnen, de omgeving op de hoogte te brengen van de werken en door de nul-energietoestand te controleren. De procedures opvolgen hoeft niet langer op papier. Met onze Link-360 software, beheer je jouw veiligheidsprocedures centraal. De Smart Lockout app stuurt bovendien de meest recente en goedgekeurde procedures naar de smartphone van de medewerkers die instaan voor het specifieke onderhoud zodat ze deze stap voor stap en veilig alle nodige fases kunnen voltooien. Wist je dat we ook LED-projectie kunnen voorzien bij het betreden van gevaarlijke zones of het openen van machinehekwerk?  Zo wijs je de medewerkers nog even extra op de geldende voorschriften.

Campagne “Veilig en gezond werken in een digitale samenleving 2023-2025”

Voor de Europese week voor veiligheid en gezondheid op het werk organiseert het Europees Agentschap voor Veiligheid en Gezondheid (EU-OSHA) de komende 2 jaar de campagne “Veilig en gezond werken in een digitale samenleving 2023-2025”. De campagne moet het bewustzijn over de impact van de integratie van digitale technologieën op de werkplek verhogen. Lees meer over de campagne in deze blogpost

Expertise op maat

Heb je graag meer informatie op maat van een van onze experts? Vul onderstaande gegevens in en we contacteren je zo spoedig mogelijk!


    Blijf op de hoogte van
    onze tips en tricks.