LOTOTO: veiligheid en efficiëntie bij onderhoudswerken

Efficiëntie en veiligheid tijdens onderhoudswerken verhogen met LOTOTO

Ontex realisatie lockout tagout veiligheidsoplossing

Ontex ontwikkelt en produceert hoogwaardige babyverzorgingsproducten, producten voor dameshygiëne en verzorgingsproducten voor volwassenen. Sinds de coronapandemie produceert ze ook mondmaskers. Het hoofdkantoor bevindt zich in Buggenhout (België) en heeft hiernaast ook vestigingen in Eeklo en Aalst. Hun producten worden in meer dan 110 landen verkocht.

Ontdek hoe we de veiligheid tijdens onderhoudswerken verhoogden met LOTOTO.

Doelstelling: veilig onderhoudswerken uitvoeren

Ontex wil niet alleen het verschil maken in persoonlijke hygiëne, maar ook in de veiligheid van hun personeel en partners. Een gedetailleerde veiligheidsprocedure en opleiding was dan ook een must. Dankzij Lockout Tagout kan Ontex de efficiëntie en veiligheid tijdens onderhoudswerken verhogen.

Ook LOTOTO bij jou implementeren?

Een schaalbare en aanpasbare oplossing met LOTOTO

Het verhogen van de veiligheid begint met een goede LOTOTO procedure. Samen met onze partner bezochten we de site van Ontex in Buggenhout (België). Hier identificeerden we alle energiebronnen over de verschillende afdelingen en zochten we de beste tools om elke bron mee te vergrendelen. Vervolgens brachten we alle machines in kaart zodat er een schriftelijke lockout-procedure opgemaakt kon worden. Deze procedure maakt het mogelijk om de machine systematisch te isoleren van al haar energiebronnen en zo tijdens onderhoudswerken de veiligheid te verhogen en arbeidsongevallen te voorkomen.

LOTOTO procedures

In totaal werden er meer dan 350 procedures aangeboden aan Ontex via LINK360. LINK360 is een bekroonde veiligheidssoftware die ervoor zorgt dat je elke procedure makkelijk kan beheren, visualiseren, opstellen, controleren en aanpassen via je smartphone, tablet of laptop.

Deze procedures werden geïllustreerd met afbeeldingen van de machine zelf en in lijn met de huisstijl. Zo is het voor werknemers en onderaannemers makkelijker om de energiebronnen te vinden, herkennen en te vergrendelen.

Slot- en sleutelplan

Naast de veiligheidsprocedure stelden we een uitgebreid slot -en sleutelplan op om te voldoen aan de specifieke Ontex-vereisten. Dit omvat een sleutelhiërarchie met master -en grandmaster sleutels voor de verschillende managementniveaus. Alle specialisten ontvingen een persoonlijk slot dat ze zelf kunnen openen en verwijderen na het uitvoeren van hun werk. Teamleiders kunnen binnen hun team elk slot openen en de veiligheidsmanager van de site kan op zijn beurt elk slot van de verschillende afdelingen openen na het volgen van een speciale procedure. Hiernaast werd er ook rekening gehouden met het type installatie. Zo ontvingen Ontex elektriciens bijvoorbeeld nylon beugelhangsloten om elektrische schokken te voorkomen. Andere werknemers gaven de voorkeur aan hangsloten met een stalen beugel.

Tot slot leverden we de verschillende lockout tools en SafeKey hangsloten aan die in de verschillende veiligheidsprocedure voorkomen. SafeKey hangsloten bieden de grootste sleutel en slotcombinatie aan binnen de markt. Per afdeling werden de SafeKey hansloten gepersonaliseerd door kleur en elke SafeKey sleutel werd gegraveerd met een serienummer.

Resultaat

Ontex Buggenhout kan nu efficiënt communiceren over het gebruik van veiligheidsprocedure bij onderhoudswerken. Dankzij de vastgelegde procedure en de geïllustreerde stappen werd de veiligheid, snelheid en efficiëntie verhoogd. De verantwoordelijke kan de verschillende procedures eenvoudig digitaal aanpassen, goedkeuren en veranderingen communiceren via de cloud-based software. Elk goedgekeurde procedure kan vervolgens worden afgedrukt en op relevante machines worden bevestigd, of is direct toegankelijk voor medewerkers via tablet of smartphone.

Zelf de veiligheid tijdens onderhoudswerken verhogen met LOTOTO?

Deze realisatie
binnenkort bij jou?