Blijf zichtbaar, ook in het donker

Blijf zichtbaar in het donker

De herfst is in het land! Daarbij denken we aan een prachtig kleurenpalet, gepofte kastanjes en warme chocomelk. Helaas gaat de herfst ook gepaard met het inkorten van de dagen, felle wind en hevige regenbuien. De zichtbaarheid vermindert, maar ook een slippertje is sneller gemaakt.

Met onze tips verhoog je de zichtbaarheid op je site en voorkom je valpartijen.

Licht, lichter, lichtst

Licht. Het is zo vanzelfsprekend dat we het vaak vergeten. In het donker zijn voetgangers, kleine oneffenheden en uitstekende objecten minder zichtbaar. Hierdoor gebeuren ongelukken sneller, ook op jouw bedrijf. Zorg dus voor voldoende verlichting, zeker op plaatsen met grote risico’s of waar veel mensen, voertuigen en machines bij elkaar komen. Je kan deze plaatsen nog extra laten opvallen, door de geschikte zone-afbakening  met signalisatielampen en/of stoot- en aanrijbescherming.

Niet alleen buiten, maar ook binnen dien je rekening te houden met verminderd daglicht.
Ga na of er voldoende licht is in je productiemagazijn, opslagplaats en kantoren.

Is je signalisatie voldoende zichtbaar in het donker?

Toekomen en vertrekken op een donkere site, het is niet evident. Wijs je leveranciers, bezoekers en personeel op mogelijke gevaren. Gebruik hiervoor bij voorkeur verkeersborden met een hoge reflectieklasse zoals op de openbare weg. Gevaarlijke uitritten of kruispunten op je site kan je nog extra laten opvallen met LED-contour-verkeersborden.

Hiernaast kan je, met aangepaste statusborden, ook tijdelijke situaties aangeven zoals ijzelvorming, gladheid bij regen. Bv. Bij 2°C kleuren de sensorvlakken van het bord deels blauw, vanaf 0°C en lager worden ze volledig blauw. Zo ziet iedereen in een oogopslag wanneer je moet opletten voor ijzel.

Naast het aanduiden van de weg en mogelijke gevaren is het ook belangrijk dat alle vrachtwagens en heftrucks voldoende zichtbaar zijn voor anderen. Controleer zeker voor de winter de verlichting en voorzie ze eventueel van extra reflectoren of reflecterende panelen. Hierdoor help je andere verkeersgebruikers de afstand tot je voertuig inschatten en benadruk je de afmeting van je voertuig.

Voorkom slippertjes op het werk

Regen zorgt niet alleen voor spekgladde wegen, maar ook op heel wat andere plaatsen is er uitschuifgevaar. Antislip verdient dan ook op deze plaatsen extra aandacht.

Met natte schoenen het gebouw betreden kan er soms wel eens voor zorgen dat je uitnodiging ‘kom gerust eens even binnenvallen’ letterlijk wordt genomen. Dit wil je uiteraard vermijden. Met antisliptape ben je veilig en behoud je de professionele uitstraling van je onthaal.

Ook laad- en loszones, trappen, hellingen, overloopbruggen en werkplatformen zijn niet veilig voor uitschuivers. De gevolgen van een valpartij zijn, zeker op deze plaatsen, niet altijd even min. Het kan wel eens gebeuren dat je werknemer voor enkele weken arbeidsongeschikt is. Met antislipproducten verminder je deze risico’s.

Tot slot behoren fiets- en voetpaden ook tot de gevarenzone. Bevindt je parking voor fietsers zich ondergronds? Gebruik dan een koudplast markering om een veilig fietspad te creëren. Deze markering heeft een lange levensduur en hecht zich op bijna alle ondergronden.  Zijn antislip eigenschap maakt dat het meteen ook de ideale oplossing is voor wandelpaden op je site. Zo verplaatsen je werknemers en bezoekers zich veilig wanneer het regent en verklein je de kans op een valpartij.

Extra tips om valpartijen het hele jaar door te voorkomen vind je hier.

Met bovenstaande oplossingen zorg je ervoor dat, ook in donkere tijden, werknemers en bezoekers zich op een veiligere manier op je bedrijfsterrein kunnen verplaatsen.

Last but not least: werken in het donker vergt meer aandacht en concentratie. Af en toe een pauze inlassen is dus de boodschap.

Graag meer informatie? Onze experts helpen je graag verder.

 

 

Blijf op de hoogte van
onze tips en tricks.