Met deze 6 tips ben je goed voorbereid voor de eindejaarsperiode en klaar voor de start van 2023

Magazijn optimalisatie

De feestdagen zijn in aantocht en dat betekent voor sommigen een periode vol stress of ongekende drukte. Je zakelijke klanten willen hun project nog voor het einde van dit jaar afronden en dus moet je zowel in productie als logistiek alle zeilen bijzetten.

Het is druk, druk, druk, en dit net met minder personeel door vakantiedagen die last-minute nog opgenomen worden of door het uitvallen van medewerkers. Belangrijk dus om je magazijn slim in te richten, efficiënt te werken en je tijd goed te spenderen.

Voor andere bedrijven kenmerken de feestdagen zich net door een rustigere periode. Het ideale moment om processen te evalueren, te verbeteren en je voor te bereiden op het nieuwe jaar.

Met onze tips sluit je het huidige jaar goed af en neem je vol motivatie meteen een vliegende start.

1. Richt je magazijn slim in

Aan het aantal vierkante meter in je magazijn kan je niets veranderen. Wel kan je jouw magazijn optimaal inrichten zodat je een maximale waarde realiseert met zo min mogelijk verspilling.

Bij het slim inrichten van je magazijn is de tijd die je besteedt aan het zoeken van producten ook essentieel. Test verschillende looproutes en manieren uit waarop je een product zoekt. Op deze manier kan je bij elke zoektocht tijd besparen wat je op weekbasis heel wat minuten of zelfs uren uitspaart.

Dankzij de 5S-methode blijft je werkplek proper, vind je alles snel terug en verwijder je het overbodig materiaal. Niets is namelijk vervelender dan je materiaal niet terugvinden op cruciale momenten, maar ook een onordelijke werkruimte zorgt voor ongewenste prikkels en frustraties. Dankzij een schaduwbord op maat richt je jouw werkplek optimaal in met de tools die voor jou essentieel zijn bij je dagdagelijkse taken.

Ga zelf aan de slag met de 5S-methode dankzij onze handige checklists.

2. Voorkom arbeidsongevallen, verhoog de veiligheid 

Het efficiënt en optimaal inrichten van je magazijn is één, maar ook de veiligheid is van belang. Is jouw magazijn al voorzien van veiligheidsbeugels tegen aanrijdingen of LED signalisatie om hangende lasten in beweging aan rolbruggen te signaleren?
Ook een anti-aanrijding systeem om actief aanrijdingen tussen heftrucks onderling en heftrucks en personen te voorkomen kan ongelukken vermijden. 

LED projectie van zebrapad

3. Maak een checklist 

Er is niets stresserender dan geen overzicht meer hebben over wat je nog allemaal moet doen. Zonder een goed overzicht, is het onmogelijk om je werk goed te regelen

Het is heel handig om een lijstje te hebben van alles wat gedaan is en wat er nog moet gebeuren. Dit voorkomt dat je iets vergeet en eventueel in de problemen komt. Heb je alles in huis? Welke materialen moet je nog aankopen? Moet er nog iets speciaals gebeuren voor de feestdagen? Al deze vragen kunnen je een hoop stress bezorgen, om dat te voorkomen is het handig om gebruik te maken van een checklist. Zo zie je heel makkelijk wat af is en waar nog werk aan is.

checklist magazijn

4. Bestel voldoende en tijdig nieuwe voorraad

De drukke eindejaarsperiode zorgt in veel sectoren voor langere leveringstermijnen. Ook kiezen sommige bedrijven ervoor om tijdens het eindejaar de deuren te sluiten. Zorg er dus voor dat je voldoende labels, inktlinten en ander materiaal op voorraad hebt.
Extra tip: wees de prijsstijging voor en bestel jouw consumables in 2022.

Goossaert sluit de deuren gedurende de feestdagen. Vanaf 26 december tot en met 2 januari zijn wij gesloten. Vergeet dus niet tijdig je bestelling te plaatsen.

5. Werk samen, als een team 

Aangezien het in deze periodes heel druk is en er mensen wegvallen, moet er efficiënter gewerkt worden binnen het bedrijf. Dit kan je doen door een goed team te vormen met de mensen die wel aanwezig zijn.  

Communiceren is hierbij zeer belangrijk. Je kan bijvoorbeeld meer vergaderingen organiseren, zodat iedereen op de hoogte is van alles. Belangrijk is ook om elkaar te helpen als er iets niet lukt bij iemand. Door te communiceren met elkaar zal je merken dat alles vlotter verloopt.

samenwerken in magazijn

6. Voorbereiden op 2023 

Met het einde van het jaar in zicht bereiden we ons voor op het nieuwe jaar: budgetten worden vastgelegd, nieuwe producten worden ontwikkeld, maar ook projecten krijgen stilaan vorm.

Is 2023 het jaar waarin je het productiemagazijn uitbreidt? De efficiëntie wil verhogen? Of staat veiligheid hoog op de agenda? Met meer dan 86 jaar aan expertise delen we graag onze kennis om jouw project tot een geslaagd en succesvol einde te brengen. Naast audits en opleidingen bieden we ook advies, maatwerk en een volledige ontzorging van analyse tot nazorg aan.

Ben je goed voorbereid op 2023? Dan zal je ook meer motivatie hebben om het nieuwe werkjaar in te vliegen.

Het Goossaert team wenst je alvast veilige en efficiënte feestdagen! We bedanken jullie graag voor het vertrouwen in 2022 en staan klaar om ook in 2023 jullie te ontzorgen op gebied van signalisatie, identificatie en veiligheidssystemen. Contacteer ons voor een vrijblijvend gesprek.
Blijf op de hoogte van
onze tips en tricks.