Voorkom arbeidsongevallen met heftrucks

Heftruck

In industriële werkomgevingen delen voetgangers en heftrucks vaak dezelfde bewegings-ruimtes. Dat brengt risico’s met zich mee: ieder jaar gebeuren honderden ernstige arbeidsongevallen, waarvan sommige een dodelijke afloop kennen.

Voetgangers worden aangereden of geraken gekneld tussen de heftruck en een muur of een ander obstakel. In situaties waar de heftruck toch nog op tijd weet te stoppen, kan de plotse remming ervoor zorgen dat de lading van de heftruck valt en op de voetganger belandt.

Duidelijke veiligheidssignalisatie kan deze gevaarlijke situaties helpen voorkomen.

We sommen hieronder enkele visuele oplossingen op die je in jouw werkomgeving kan toepassen om de kans op ongevallen met heftrucks te voorkomen.

Interactieve LED-signalisatie met sensors

Goossaert biedt LED-signalisatie aan die via bewegingssensoren of drukplaten geactiveerd kan worden. Deze sensoren registreren wanneer er een persoon of een heftruck passeert en sturen dat signaal door naar het gelinkte bord, zodat dat oplicht. Zo weet de heftruckbestuurder of de voetganger in de aankruisende hal dat hij moet opletten.

Goossaert produceert ook LED-signalisatie op maat, aarzel niet om ons te contacteren om de verschillende mogelijkheden te ontdekken.

Spiegels

De visuele oplossingen hoeven niet hi-tech te zijn om effectief te zijn. Veiligheidsspiegels bieden door hun kromming een visueel overzicht van wat er zich in de aankruisende magazijngangen afspeelt. Zo zien de heftruckbestuurders en voetgangers mogelijke tegenliggers duidelijk aankomen. Daarnaast bestaan er ook spiegels specifiek voor montage op de heftruck zelf, zodat de bestuurders goed zien wat er zich achter hen afspeelt. 

Veiligheidsspiegels

Uittrekbare afzetlinten (verplaatsbaar / rekbevestiging)

Plaats een fysieke, tijdelijke barrière tussen de rondrijdende heftrucks en voetgangers. Met hekken beginnen rondsleuren is wat moeilijk, maar palen met uittrekbare afzetlinten die gemakkelijk te verplaatsen zijn bieden hierbij de ideale oplossing. Uittrekbare afzetlinten zijn ook te verkrijgen in houders die permanent aan rekken kunnen bevestigd worden. Ze nemen amper plaats in en het lint kan in allerlei richtingen worden uitgetrokken. Deze linten zijn ook met een gepersonaliseerde lay-out verkrijgbaar. 

Tijdelijk onderhoud

Vloermarkering

Zijn de magazijngangen breed of zijn er delen die redelijk open zijn?

Stippel wandelpaden en heftruckroutes uit en markeer ze duidelijk met een felle vloermarkering. Zo kan je het verkeer gescheiden houden. Niet genoeg ruimte daarvoor? Je kan op de vloer de gevaarlijke zones markeren. Zo weten de heftruckbestuurders en voetgangers dat ze extra waakzaam moeten zijn. 

Voor vloermarkering zijn er verschillende opties: verf, (extra sterke) tape, thermoplastische markeringen, in speciale vormen,…

Niet zeker wat de beste oplossing zou bieden voor jouw specifieke uitdaging? Vraag het ons. 

Vloertape-en markering

Veiligheidsborden op maat

 
In bedrijven waar regelmatig nieuwe of anderstalige werknemers en leveranciers over de vloer komen, kan het waardevol zijn om extra aandacht te vestigen op de voorzorgsmaatregelen die al genomen zijn. De vloer mag volledig in kleurcodes opgedeeld zijn en er mogen links en rechts LED-signs flikkeren – als de personen op de werkvloer niet weten dat ze er op moeten letten, verliest het zijn doel. Veiligheidsborden op maat door onze grafische dienst bieden hierbij raad. 

Met deze tools minimaliseer je arbeidsongevallen met heftrucks maximaal. Graag meer informatie of advies? Onze experts staan je graag te woord.

Blijf op de hoogte van

onze tips en tricks.